“Παγώνει” το Μνημόνιο; Σενάριο για “ανάσα” για την Ελλάδα

Οι λέξεις και οι φράσεις εταίρων και δανειστών ίσως κρύβουν μια μικρή ελπίδα για “ανάσα” στο ασφυκτικό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί.
Ακόμη δεν υπάρχει η παραμικρή επιβεβαίωση όμως κάποιοι πίσω από τις λέξεις βλέπουν ένα ενδεχόμενο όχι χαλάρωσης, αλλά παράτασης στη λήψη των μέτρων ώστε να λειτουργήσουν παράλληλα και η χρηματοδοτήσεις σε δημόσια έργα και επενδύσεις με κονδύλια της Ε.Ε. και να μπορέσει η χώρα που μαστίζεται από ύφεση και ανεργία να αντεπεξέλθει καλύτερα στις υποχρεώσεις της.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως όποια κυβέρνηση και αν προκύψει αυτό θα προτάξει ως αναγκαίο για τη χώρα βάσει των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν και το βασίζουν στα ψήγματα αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής με τη δημιουργία νέου πόλου γύρω από τη Γαλλία.

Εντός των τειχών τονίζουν πως στη λεκτική των κομμάτων, εκείνων που θα παίξουν ρόλο την επόμενη ημέρα, έχουν ενταχθεί όροι όπως moratotium, διαπραγμάτευση, παράταση κλπ.

Το μεγαλύτερο “χαρτί” στη διαπραγμάτευση το έδωσε ο ίδιος ο λαός με το αποτέλεσμα της 6ης Μαϊου, οι κοινωνικές συνθήκες επιβάλλουν μια μικρή έστω αλλαγή πολιτικής που σε συνδυασμό με την οικονομική ρευστότητα μπορούν να εντάξουν στη διαπραγμάτευση την αναγκη αλλαγών.

Το σενάριο που δείχνει να κερδίζει έδαφος τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ λέει πως για την επίτευξη κοινωνικής ειρήνης που μόνο καλή μπορεί να αποδειχθεί για το μέλλον της χώρας και της ευρωζώνης θα πρέπει να μετατεθούν για αργότερα κάποια μέτρα που πρέπει να ληφθούν εντός του Ιουλίου και που ούτως ή άλλως η νέα κυβέρνηση θα είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να πιάσει τις ημερομηνίες.

Το σενάριο αυτό μιλάει για πάγωμα των μέτρων ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αναζήτηση νέων λύσεων.

Ωστόσο αυτό προβλέπει και τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων και δανειστών. Μόνιμη επωδός είναι η διπλωματική θετική απάντηση “ναι, αρκεί να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα” ή “ναι, αρκεί να παραμείνετε εντός στόχων”.

Οι τρεις βασικοί “παίκτες” στον σχηματισμό κυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ συγκλίνουν ως προς το ότι χρειάζεται μια αναβολή στη λήψη μέτρων άμεσα στη λογική της ολοένα αυξανόμενης ύφεσης και του ρεκόρ ανεργίας που καταγράφεται στη χώρα στοιχεία που από μόνα τους αρκούν να τινάξουν το πρόγραμμα στον αέρα.

Αναβολή για να συζητηθούν μέτρα ανάπτυξης, λέει η Ν.Δ.- πάγωμα για να γίνει διαπραγμάτευση σε νέα βάση λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να επιτευχθεί παράταση ενός έτους (συνολικά στο Μνημόνιο) λέει το ΠΑΣΟΚ.