«Παγώνουν» οι συντάξιοδοτησεις για δύο χρόνια – Κόβεται το δώρο των επικουρικών

Μεγάλες ανατροπές στις συντάξεις ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τα χειρότερα. Το σχέδιο που έχει καταρτίσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιάννης Βρούτσης φέρνει ουσιαστικά τα πάνω κάτω στα μέχρι τώρα δεδομένα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», ήδη έχει καταρτιστεί η πρώτη λίστα με τις περικοπές που επιβάλλεται να γίνουν στις συντάξεις.

Με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, παγώνουν για δύο χρόνια όλες οι συντάξεις, σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθούν πόροι και, κυρίως, να μην υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά όλους τους εργαζομένους που κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και δεν έχουν προσεγγίσει το ανώτατο όριο, που είναι το 65ο έτος ηλικίας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη για να βγουν στη σύνταξη θα παραμένουν δύο χρόνια χωρίς αποδοχές. Το συγκεκριμένο μέτρο, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, αφορά το σύνολο των εργαζομένων – δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το θέμα της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα. «Παρά τις πολιτικές διαφωνίες, είναι αλήθεια ότι συζητούμε το θέμα της επιμήκυνσης κατά δύο χρόνια στις συντάξεις», παραδέχεται μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας. Στις πρώτες κουβέντες έχει τεθεί και το θέμα της εξίσωσης δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των εργαζομένων θα κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα εφόσον συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πολιτική κίνηση εμπεριέχει υψηλό ρίσκο, είναι αλήθεια ότι αποτελεί σανίδα σωτηρίας συνολικά για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους υπέρμαχους της συγκεκριμένης πρότασης, έχει υπολογιστεί πως για κάθε χρόνο αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης τα Ταμεία έχουν όφελος τουλάχιστον 500.000.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία αλλαγή του Ασφαλιστικού οι μεγάλης ηλικίας ασφαλισμένοι είχαν εξαιρεθεί της αύξησης των ορίων, ως ένα είδος μπόνους εν όψει των μεγάλων αλλαγών που επέρχονταν στις νεότερες ηλικίες. Εκ των υστέρων, όμως, αποδείχθηκε ότι αυτό το πλεονέκτημα δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί για πολύ καιρό κι αυτό γιατί συνεπάγεται μεγάλο βάρος για τα δημόσια οικονομικά. Το ίδιο ισχύει και με τα επιδόματα άδειας στις επικουρικές συντάξεις, αλλά -το σημαντικότερο- και με τα δώρα, τα οποία βαίνουν όλα προς κατάργηση.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του «ΘΕΜΑτος», στο πακέτο των περικοπών που έχει ετοιμάσει η ηγεσία του υπουργείου προβλέπεται η κατάργηση του δώρου των επικουρικών συντάξεων. Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να ληφθεί άμεσα, αφού ήδη υπάρχει δέσμευση στην τρόικα. Από κει και πέρα -με βάση τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν συγκροτηθεί ανά Ταμείο- θα υπάρξει κατάργηση του εφάπαξ. Με εντολή της τρόικας το εφάπαξ, ως επιπρόσθετη αποδοχή, θα ρυθμί­ζεται πλέον με βάση του τι έχει δώσει ο κάθε εργαζόμενος συνολικά στο σύστημα και όχι μόνο τα τελευταία χρόνια.

Σχέδιο αξιολόγησης προσωπικού στο Δημόσιο

Με εντολή Σαμαρά, τίθεται άμεσα προς υλοποίηση το σχέδιο αξιολόγησης του προσωπικού στο Δημόσιο. Στόχος της συγκεκριμένης κίνησης είναι να υπάρξει άμεσα αναδιάταξη δυνάμεων σε επίπεδο δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να καλυφθούν τα σημαντικά κενά που παρατηρούνται σε νευραλγικούς τομείς της κρατικής μηχανής. Από τη μέχρι τώρα ενημέρωση που είχε ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς, έχει εντοπίσει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός υπαλλήλων που δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Πρόκειται κυρίως για στελέχη και εργαζομένους που με τις αλλαγές που επιχείρησε η κυβέρνηση Παπανδρέου στα υπουργεία έμειναν ουσιαστικά χωρίς αντικείμενο.

Η κόκκινη γραμμή

Ο υπουργός Απασχόλησης κ. Γιάννης Βρούτσης μπροστά στη δύσκολη πραγματικότητα της περικοπής 5 δισ. ευρώ συζητά όλα τα ενδεχόμενα, θέλοντας, όπως λέει, να διασφαλίσει το δικαίωμα των ασφαλισμένων στην σύνταξη. Ο υπουργός Εργασίας υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία πως το υπουργείο του έχει αναλάβει το 44% του συνολικού πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ που πρέπει να περικοπούν. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θεωρεί κόκκινη γραμμή τις συντάξεις που κινούνται μέχρι τα 1.400 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι από τουςς συνταξιούχους λαμβάνουν μέχρι και 1.400 ευρώ δεν θα επηρεαστούν από τις μειώσεις που σχεδιάζονται. Από κει και πέρα, για τις συντάξεις άνω του συγκεκριμένου ποσού θα υπάρξουν κλιμακωτές μειώσεις που θα διαμορφώνονται ανά 200 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τώρα το πλαφόν, που είναι ένα από τα θέματα που έχει τεθεί στο τραπέζι των κυβερνητικών εταίρων, προς το παρόν φαίνεται να μην τίθεται κάποιο όριο.

Κόβουν 30 ευρώ από τις αγροτικές συντάξεις

Το υπουργείο Εργασίας έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μείωση κατά 30 ευρώ στο σύνολο των συντάξεων που χορηγεί ο ΟΓΑ.

Πρόκειται για 800.000 συντάξεις, για τις οποίες απαιτούνται περίπου 3,4 δισ. ευρώ ετησίως. Από τη μείωση που έχει προγραμματιστεί αναμένεται να εξοικονομηθούν 367 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως, αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο «ΘΕΜΑ», η περικοπή του ποσού στις συντάξεις των αγροτών είναι ισοδύναμο στο επίδομα που είχε δώσει η κυβέρνηση Παπανδρέου λίγες μέρες πριν από την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ.