Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης: Ανοίγουν όλα τα ενδεχόμενα με αυτό το αποτέλεσμα

Αποτελέσματα που έδειξαν ότι η κοινωνία γυρίζει την πλάτη στα μέχρι χθες κόμματα εξουσίας ανοίγουν περίοδο αβεβαιότητας για την οικονομία. Εγκαίρως και ταχέως ο Α. Σαμαράς που θα λάβει την πρώτη διερευνητική εντολή θα πρέπει να συγκροτήσει σχήμα αξιοπιστίας απέναντι στους Τροικανούς αλλά και  ανοίξει την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου που τόσο πολύ η κοινωνία αποδοκίμασε. Μπορεί να το κάνει; Τίποτε δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο για μια χώρα, η κοινωνία της οποίας αρνείται τώρα πάρα πολλούς όρους που η Ευρώπη έχει θέσει, για τους οποίους την κύρια ευθύνη, φέρει το αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ που βυθίστηκε σαν Τιτανικός στις χθεσινές εκλογές.

Με τη νίκη του Ολάντ στη Γαλλία υπάρχει μια ευκαιρία να πιέσει μια αξιόπιστη ελληνική κυβέρνηση για αλλαγές που απαιτούνται ώστε να βγει η οικονομία από τον φαύλο κύκλο της ξεπερασμένης συνταγής του ΔΝΤ. Όμως αυτό με τα σημερινά αποτελέσματα δεν θα είναι εύκολο, γιατί τα μυαλά είναι στα κάγκελα και είναι αμφίβολο για το πώς η νέα βουλή θα περάσει μέτρα που είναι προγραμματισμένα να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση.

Τα χθεσινά αποτελέσματα δημιουργούν πολύ ισχυρά αναχώματα για τις αντιμνημονιακές δυνάμεις και σε κορυφαίο επίπεδο θα πρέπει να επανεξεταστεί και  η έξοδος της χώρας από το ευρώ, με τρόπο προσαρμόσιμο, που να απαντά στις ανάγκες της επόμενης μέρας. Είναι σαφές ότι πολύ δύσκολα μια οριακή πλειοψηφία από έναν συνδυασμό κομμάτων θα εφαρμόσει όλα αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε λίγους μήνες πριν.

Η περίοδος στην οποία μπαίνουμε είναι κρίσιμη, όμως δεν θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Το ελληνικό πρόβλημα αποκτά μεγάλο πολιτικό ρίσκο και εναπόκειται και στην Ευρώπη για το τι λύσεις είναι διατεθειμένη να δώσει μετά το νέο πολιτικό μήνυμα. Η κοινωνία μεν αποδοκίμασε τα παραδοσιακά κόμματα και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει όμως ψηφίσει εναλλακτικές λύσεις σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Μετά την μοναδικότητα στα παγκόσμια χρονικά της χρεοκοπίας της η χώρα μπαίνει σε μια νέα πολιτική εποχή που όποιος φοβηθεί θα χάσει. Είναι όμως ανοιχτά πια όλα τα ενδεχόμενα.