Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης: Εγγυηθείτε το ευρώ ή προετοιμαστείτε για δραχμή

Έτσι που πάμε τα σενάρια εξόδου από το ευρώ πυκνώνουν και είναι φυσικό. Οι πληροφορίες για συγκρότηση κυβέρνησης μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν έδειχναν να επιβεβαιώνονται αργά χθες το βράδυ, που σημαίνει ότι το σενάριο των νέων εκλογών ξανακερδίζει έδαφος. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται ψηλά στα γκάλοπ με ένα σημαντικό προβάδισμα.

Οι Ευρωπαίοι σε ένα μεγάλο μέρος τους άρχισαν τις προειδοποιήσεις και είναι προφανές ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει διέξοδος αλλά και καμίας μορφής διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Τα ζητήματα που προκύπτουν είναι πάρα πολλά και το κλίμα στην οικονομία επιδεινώνεται καθημερινά. Πρώτον η αγορά σε αμηχανία δεν κινείται. Δεύτερον οι χρηματοδοτήσεις έχουν μπλοκάρει και τρίτον το δημοσιονομικό θα αποκλίνει σταθερά από τους στόχους.

Κατά συνέπεια είναι αμφίβολο πόσο θα αντέξει μια προβληματική και χρεωκοπημένη επί της ουσίας οικονομία απέναντι σε ένα κρυφτούλι, όπως μπορεί τελικά να καταλήξει το παιχνίδι των πολιτικών χειρισμών. Τα ρίσκα μεγαλώνουν και είναι άγνωστο πόσο θα ισορροπούμε σε ένα τεντωμένο σχοινί. Με κάποιον τρόπο οι βασικές πολιτικές δυνάμεις πρέπει ακόμα κι αν πάμε σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση να εγγυηθούν χειροπιαστά για την ευρωπαϊκή προοπτικής της χώρας.

Πώς; Αυτό είναι δικό τους πρόβλημα. Διαφορετικά ας ξεκινήσουν από τώρα κι έναν σχεδιασμό για μια ομαλή μετάβαση στην δραχμή ώστε να μην γίνει ατάκτως και καταστρέψει κόσμο και κοσμάκη.