Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης: Επιδείνωση στις τράπεζες, έκρηξη χρεοκοπιών

Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές η κατάσταση επιδεινώνεται στον τραπεζικό κλάδο, καθώς πηγές των διοικήσεων εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατακόρυφη άνοδο των «κόκκινων» δανείων που οδεύουν πλέον προς το 20%.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η έκθεση της BlackRock τείνει να καταστεί ξεπερασμένη διότι η έλλειψη χρηματοδότησης που υπάρχει στην αγορά έχει δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο που πέραν της ζήτησης χτυπάει και τη ρευστότητα.

Είναι προφανές ότι από τη στιγμή που ακόμα και οι υγιείς επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξασφαλίσουν από τις τράπεζες τα οριακά εκείνα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν την καθημερινή τους δραστηριότητα, μπλοκάρεται η ροή στην καθημερινή οικονομία, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά πια οι πιθανότητες χρεοκοπιών.

Η όποια καθυστέρηση ολοκλήρωσης της επανακεφαλαιοποίησης που ήδη προσκρούει στις πολιτικές εξελίξεις και στην κλιμάκωση της εκλογικής αναμέτρησης, έχει άμεσα επιζήμια αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία, τα οποία θα έχουν επιπτώσεις στην ανεργία. Για παράδειγμα, εκπρόσωποι κορυφαίας εταιρείας του οινοποιητικού κλάδου μιλούν για πτώση τζίρου στο α’ τρίμηνο της τάξης του 30%, πολλαπλάσιας δηλαδή αυτής του συνόλου του 2011. Η εσωτερική αγορά έχει καταρρεύσει, είναι προφανές όμως ότι οι εξαγωγές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν ακόμα να υποκαταστήσουν την μεγάλη πτώση της εσωτερικής ζήτησης.

Παράλληλα, εκπρόσωποι διαφόρων αυτόνομων χρηματοοικονομικών σχημάτων οι οποίοι προέρχονται από τον ευρύτερο ελληνικό χρηματοοικονομικό κλάδο και είναι πρώην υπάλληλοι τραπεζικών ομίλων που έχουν αποχωρήσει, εξαπολύουν συνεχείς επιθέσεις απέναντι στις ελληνικές διοικήσεις και διαδίνουν στους πελάτες τους στο εξωτερικό ότι αυτές πρόκειται να υποκατασταθούν.

Ασφαλώς και αυτά δεν αποτελούν μόνο ψύχραιμες εκτιμήσεις αλλά και ένα παιχνίδι σκοπιμότητας που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, που αυτόματα θα υπονομεύσει τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών, θα σημάνει έκρηξη χρεοκοπιών καθώς οι νέες διοικήσεις ούσες άσχετες με την ελληνική πραγματικότητα είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν πλήθος επιχειρήσεων και ιδιωτών στον Τειρεσία. Κατά τον τρόπο αυτόν όμως κάποιοι θα έχουν ολοκληρώσει τα σχέδιά τους υπονομεύοντας το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, μια παρατεταμένη εκλογική εκκρεμότητα θα επιδεινώσει σημαντικά τις όποιες δυνατότητες ανάκαμψης αλλά και επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας, οδηγώντας σε κορύφωση της κρίσης στον ιδιωτικό τομέα μέσα στην χρονιά που βρισκόμαστε.