Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης: Οι νέες εξελίξεις στις τράπεζες

Οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα επιταχύνονται καθώς Alpha και Εθνική έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους για την Εμπορική και αναμένεται να κατατεθεί και η σχετική πρόταση από την Eurobank. Αντίστοιχη εξέλιξη θα υπάρξει για την περίπτωση της Γενικής, καθώς θεωρείται δεδομένη και η αποχώρηση της Societe Generale.

Κατά τον τρόπο αυτό η πορεία της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αποτελεί μέρος του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. Εφόσον η πορεία συγχωνεύσεων του τραπεζικού συστήματος συνδεθεί με την δεύτερη δόση της επανακεφαλαιοποίησης αυτό σημαίνει ότι, θα έχουμε ένα πολύ πιο ισχυρό χρηματοοικονομικό σύστημα το οποίο θα κληθεί να παίξει και ένα νέο χρηματοδοτικό ρόλο στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει.

Σε πρώτη φάση όπως διαφαίνεται θα στηριχθεί στις εγχώριες δυνάμεις. Δηλαδή οι σημερινές διοικήσεις θα είναι εκείνες που με την βοήθεια του ΤΧΣ και κατ΄ επέκταση του EFSF θα αναλάβουν ένα δύσκολο «ξεκαθάρισμα»,  καθώς είναι προφανές ότι μέσα στην ύφεση τα «κόκκινα δάνεια» έχουν επιδεινωθεί.

Το πού θα καταλήξει όλη αυτή η προσπάθεια είναι πρώιμο να το πούμε καθώς ακόμα πάρα πολλά πράγματα δεν έχουν ξεκαθαριστεί και κυρίως όσον αφορά τους όρους αύξησης κεφαλαίων των τραπεζικών ιδρυμάτων για τους μετόχους. Όμως όλα αυτά συνθέτουν μια ελπιδοφόρα εξέλιξη σε μια περίοδο κατά την οποία έχουμε συνηθίσει να ασχολούμεθα μόνο με περιοριστικά μέτρα είτε με την παραφιλολογία εξόδου από το νόμισμα. Το γεγονός ότι, οι εξελίξεις όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες κλιμακώνονται έχει μεγάλη σημασία γιατί είναι γνωστή η βάση που δίνουν οι Γερμανοί στην σταθεροποίησή του. Έχουν επανειλημμένως δηλαδή εκφράσει την πεποίθησή τους ότι, ανεξάρτητα με τις εξελίξεις το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να σταθεροποιηθεί από όλες τις απόψεις. Θετικό στοιχείο επίσης είναι ότι, έχει απομακρυνθεί ουσιαστικά το ενδεχόμενο διορισμού κρατικών διοικήσεων καθώς όπου έγινε αυτό –περίπτωση Αγροτικής- οδήγησε σε αδιέξοδο.

Το τραπεζικό σύστημα όμως έχει σημαντικά προβλήματα στο σύνολό του σε ολόκληρη την Ευρώπη για αυτό δεν θα πρέπει να σημάνει ότι πάμε σε ένα περιβάλλον χαλάρωσης, αντίθετα το ζητούμενο είναι να επανακάμψουν οι μηχανισμοί ρευστότητας που δεν εξαρτώνται μόνο από την ενίσχυση των τραπεζών για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να έρθει εγγύτερα στους στόχους που θα της εξασφαλίσουν την παραμονή της στο ευρώ.

Οι διοικήσεις των τραπεζών ήδη έχουν προβεί σε σημαντικές ρυθμίσεις οι οποίες στόχο έχουν να αναχρηματοδοτήσουν την αγορά. Είναι προφανές όμως ότι στην παρούσα φάση βρισκόμαστε στην χειρότερη περίοδο της τελευταίας 5ετίας με την ύφεση να βαθαίνει απειλητικά προς το 7% και την ρευστότητα στην αγορά να έχει στραγγίξει. Το χειρότερο όμως είναι ότι, το φαινόμενο αυτό επιδεινώνεται συνέχεια και στην παρούσα φάση πέραν όλων των σχεδιασμών που περιγράφουμε δεν διαφαίνεται στην καθημερινότητα πώς αυτή η φάση θα γυρίσει και θα αλλάξει. Αυτό λοιπόν πρέπει να είναι και ένα από τα βασικά ζητήματα με τα οποία οφείλει να ασχοληθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός καθώς πέραν των όλων τεχνικών αναδιαρθρώσεων η πραγματική οικονομία δεν έχει κατ΄ουσίαν βοηθηθεί.

Πηγή:www.capital.gr