Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης: Ο γνωστός Βενιζέλος

Ή περνιέται για πολύ έξυπνος ή περνάει τον κόσμο για ηλίθιο. Ο Βενιζέλος δεν αλλάζει και τώρα κάνει και πάλι τα ίδια που έκανε και πέρυσι με τα γνωστά αποτελέσματα. Αφού έδιωξε την Τρόικα αρχικά αναγκάστηκε να πλακώσει τα χαράτσια και τα κουρέματα των Ταμείων. Ο κόσμος τον αποδοκίμασε δις στις εκλογές, όμως τώρα η ανευθυνότητά του δεν έχει όρια. Και είναι άγνωστο πού θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ αυτή η πρωτοφανής τυχοδιωκτική τακτική που το μόνο που κάνει είναι να πυροδοτεί κλίμα αναξιοπιστίας και να φέρνει την χώρα πιο κοντά σε έξοδο από το ευρώ.

Η διαδρομή του είναι γνωστή, όμως οι νέες του εμπνεύσεις είναι όχι μόνο μικροπολιτικές αλλά και επικίνδυνες. Καθώς αναιρεί προφανείς δεσμεύσεις και ονειροβατεί εσκεμμένα, διαβλέποντας ότι το πολιτικό του μέλλον τείνει προς το μηδέν. Αν όμως υπήρχαν έστω και λίγες ελπίδες το ΠΑΣΟΚ να διατηρήσει μια οντότητα και να αποφύγει το σύνδρομο της Ένωσης Κέντρου, με την ακολουθούμενη διαχείριση και οι τελευταίες πιθανότητες μηδενίζονται.

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να διατηρήσει το κομμάτι του κεντρώου χώρου που θα μπορούσε να πάρει με τις σημερινές λογικές. Αντίθετα είναι προφανές ότι από τις εξελίξεις αυτές θα ενισχυθούν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπαίνει ταφόπλακα στα απομεινάρια του κεντρώου χώρου και αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά, ότι η διγλωσσία του που εντέχνως καλλιεργήθηκε από την δεκαετία του ‘70 είναι υπεύθυνη για την σημερινή χρεοκοπία. Οι δρόμοι δεν μπορεί να είναι παραπάνω από δυο. Για τη Νέα Δημοκρατία είναι μια ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι το κόμμα του πολιτικού ρεαλισμού που θα κρατήσει την χώρα εντός των πλαισίων ασφαλείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εισπράττει συνέχεια αλλά θα πρέπει από ένα σημείο και πέρα  να αποδείξει ότι μπορεί να πάει στην επόμενη μέρα χωρίς την έξοδο. Η σημερινή στάση του Βενιζέλου πάντως αποτελεί νέο χτύπημα στην αξιοπιστία της χώρας απέναντι στους πιστωτές και τους εταίρους και δείχνει ότι μπροστά στην μικροπολιτική ο ίδιος αδυνατεί να κρίνει πια, ποιό είναι το στρατηγικό και το ουσιωδώς ωφέλιμο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ζήσουμε εφιάλτη κρίσης στην οικονομία τον Δεκαπενταύγουστο.