Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης: Ο λογαριασμός του PSI για τις τράπεζες

Σήμερα δεν θα μιλήσουμε για την ευρωπαϊκή τρικυμία που μετά τις γαλλικές εκλογές επιβεβαιώνουν όσους ανέμεναν τη νέα ευρωπαϊκή κρίση. Το βασικό θέμα που μας αφορά είναι, τι σημαίνουν για τις ελληνικές τράπεζες οι ζημιές των 28 δισ. Η Alpha με την σφραγίδα της Nomura δείχνει να αποτελεί την καλύτερα προφυλαγμένη τράπεζα από τα δεινά της κρίσης με θετικά ίδια κεφάλαια και τιμή-στόχο της μετοχής τα 2,3 ευρώ. Η Eurobank στην ανάλυση της JP Morgan δείχνει, ότι άντεξε με οριακά αρνητικά κεφάλαια και γρήγορες κινήσεις για την ανασυγκρότηση της κεφαλαιακής επάρκειας.

Η Alpha που θα πάρει τα λιγότερα κεφάλαια από το Ταμείο, μόλις 1,9 δισ και κατά συνέπεια θα έχει την ευκολότερη δυνατότητα αποπληρωμής, όπως είχαμε αναφέρει, θα αποκαταστήσει άμεσα έναν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 7,3% και από εκεί και πέρα θα αναζητήσει μόλις 764 εκατ. για να τον ανεβάσει στο 9%. Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, η αύξηση κεφαλαίου αλλά και επαναγορές υβριδικών κεφαλαίων στο 40% και 60% αντίστοιχα των ονομαστικών τους τιμών με στόχο να μειωθεί το χρέος θα είναι μέρος της στρατηγικής.

Η  Eurobank θα λάβει 4,2 δισ από τα οποία χρειάζεται τα 3,2 δισ γιατί ήδη έχει συγκεντρώσει το 1 δισ. Με τα δεδομένα αυτά ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ανέβει στο 8,8% και η τράπεζα θα απαιτήσει μόλις 103 εκατ. για να ανέλθει ο δείκτης επάρκειας στο 9%. Κατ΄ ουσία η Eurobank θα έχει να αποπληρώσει 3,2 δισ σε μια πενταετία χωρίς να έχουμε συμπεριλάβει αύξηση κεφαλαίου. Επίσης όπως αναφέρει η JP Morgan, η τράπεζα έχει λάβει προβλέψεις σύμφωνα με τα σενάρια της Blackrock ύψους 3,4 δισ, που προσεγγίζουν κατά πολύ τα 4,9 δισ για κόκκινα δάνεια στο 12% του χαρτοφυλακίου και 6,5 δισ. για  το 15%, θεωρώντας τες επαρκείς. Οπως διαφαίνεται η σημερινή κεφαλαιοποίηση της τράπεζας κάτω από 400 εκατ. ευρώ εάν οι κινήσεις εξελιχθούν σχετικά ομαλά μπορεί να αποτελούν αφετηρία ανάκαμψης.

Τέλος η ανάλυση της JP Morgan αναφέρει ότι οι προβλέψεις της Blackrock για την Πειραιώς, κινήθηκαν χαμηλότερα του μέσου όρου με 10% στο βασικό σενάριο και 14% στο χειρότερο, επιβεβαιώνοντας την ποιότητα του χαρτοφυλακίου. Είναι προφανές ότι η Πειραιώς έπαθε την αναλογικά μεγαλύτερη ζημιά από το δυσανάλογο χαρτοφυλάκιο  ελληνικών ομολόγων 7,7 δισ,  σε ονομαστική αξία που διέθετε.

Για να μην γελιόμαστε πάντως η εξάρτηση των 4 μεγάλων τραπεζών από την ΕΚΤ είναι 107,1 δισ. από τα οποία τα 36,4 δισ. αφορούν το ELA. Κρυφό χαρτί πάντως ότι το haircut έχει καταγραφεί με 79% οπότε αν αναπροσαρμοστεί στο 53% θα δώσει υπεραξίες.