Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης: Πιθανές οι θετικές εξελίξεις στις τράπεζες

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις όσον αφορά το θέμα επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Και αυτό εδράζεται σε μια σημαντική εξοικονόμηση που μπορεί να υπάρξει από σειρά θεμάτων που αφορούν τον αναβαλλόμενο φόρο που θα συμψηφισθεί, την αναλογία των warrants, τα επιτόκια των cocos αλλά και άλλα σημαντικότατα ζητήματα.

Οι τράπεζες θα αναζητήσουν ιδιωτικά κεφάλαια από αυξήσεις, πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού, παλιούς και νέους μετόχους. Είναι προφανές ότι Τρόικα και ΔΝΤ δεν θέλουν κρατικοποίηση των τραπεζών, δείχνοντας πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Στα πλαίσια αυτά κριτικός θα είναι ο ρόλος των επικεφαλής του Ταμείου που θα πρέπει να έχουν την έγκριση του Ευrogroup. Όσον αφορά τώρα τις λεπτομέρειες για τα δικαιώματα, ενδέχεται να ξεπεράσουν το 4 προς 1 για να διαφυλαχθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών, ενώ τα επιτόκια στα cocos δεν θα ξεπεράσουν κατά πολύ το 3-3,5%.

Ο αναβαλλόμενος φόρος θα εξοικονομήσει μεταξύ 4 και 5 δισ., ενώ μπορεί να υπάρξει και άλλος μακροπρόθεσμος επιμερισμός ζημιών. Ολα αυτά θα στοχεύσουν στην δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση κεφαλαίων με στόχο να προωθηθούν ουσιαστικές λύσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Παρά ταύτα οι προσδοκίες για την πορεία των εκλογών εμπεριέχουν την αγωνία για ευσταθή ισορροπία της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.