>
Στις κύριες αιτίες της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρώπη, τις πιθανές επιπτώσεις για την οικονομική δραστηριότητα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα και με ποιο τρόπο το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης αναφέρθηκε ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, στο πλαίσιο ομιλίας του με θέμα, «Δημοσιονομική Πολιτική, Ανάπτυξη και Σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στην ομιλία του, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τον οποίο εισήγαγε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Αθανάσιος Ορφανίδης, επεσήμανε πως οι κυριότερες αιτίες της κρίσης συναρτώνται στο μέγεθος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την αύξηση του δημοσίου χρέους, στη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας και στους ψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης. Μια δημοσιονομική κρίση τόνισε, προκύπτει κυρίως λόγω μεγάλων δημοσιονομικών ανισορροπιών και διάβρωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Ψηλά και επαναλαμβανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα, επιδρούν με τη σειρά τους στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με προεκτάσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Αναφερόμενος στη δημοσιονομική πολιτική, τόνισε τη σημασία μείωσης των δαπανών σε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Τόνισε επίσης την ανάγκη πολιτικής συναίνεσης για την επιτυχή εφαρμογή ενός προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων.
Αναφερόμενος στο πλαίσιο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε ότι οι εξουσίες τόσο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα το διαδεχθεί το 2013, θα πρέπει να διευρυνθούν, ώστε να επιτρέπεται μεγαλύτερη ευελιξία παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά.
Ο Δρ Παπαδήμος αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Ελλάδας, απορρίπτοντας τα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, λέγοντας ότι με αυτά έχουν διαφωνήσει τόσο οι επίσημες αρχές της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαφώνησε, επίσης, με τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, γιατί μια τέτοια εξέλιξη δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα, θα επιφέρει ζημιές στο τραπεζικό σύστημα, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλες χώρες, και επιπλέον αποπροσανατολίζει από τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος.
Σημειώνεται πως η Τράπεζα Κύπρου, προσπαθώντας να συμβάλει στην ευρύτερη ενημέρωση της οικονομικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Κύπρου και να βοηθήσει να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που πιθανόν να προκύπτουν μέσα στις συνθήκες του παρόντος οικονομικού κλίματος, διοργάνωσε σε συνεργασία με την Εταιρία Κυπριακών Οικονομικών Μελετών (ΕΚΟΜ) και τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, την Ετήσια Οικονομική Διάλεξη της ΕΚΟΜ. Η Ετήσια Οικονομική Διάλεξη είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε το 1991, με σκοπό να συμβάλει στη διάχυση της έρευνας, κυρίως για θέματα οικονομικής πολιτικής. Πολλοί διακεκριμένοι οικονομολόγοι διεθνούς εμβέλειας, όπως οι Robert Solow, David Laidler και Χριστόφορος Πισσαρίδης, ήταν ομιλητές στην Ετήσια Οικονομική Διάλεξη στο παρελθόν.
Τέλος, αναφέρεται πως την εκδήλωση, την οποία τίμησε με την παρουσία του και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χαρίλαος Σταυράκης, προλόγισαν οι κ. Βάσος Σιαρλή, Πρώτος Γενικός Διευθυντής Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου, και Μάριος Κληρίδης, Πρόεδρος της ΕΚΟΜ.
Πηγή:www.capital.gr