>Παπαδήμος: Αντίθετος σε haircut ομολόγων

>
Η επέκταση του χρόνου ωρίμανσης σε ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια επενδυτών από τον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσε να ελαφρύνει το βάρος για τη χώρα αν συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις για την αναμόρφωση της οικονομίας και τον περιορισμό του ελλείμματος, δηλώνει ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Την ίδια στιγμή απορρίπτει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους που θα περιλαμβάνει απομείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.

“Αν κάποια αναδιοργάνωση που θα αφορά επέκταση του χρόνου ωρίμανσης σε χρέος που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές μπορεί να επιτευχθεί με τρόπο φιλικό προς την αγορά, αυτή η επιλογή μπορεί να εξεταστεί περαιτέρω”, δήλωσε ο κ. Παπαδήμος σε τηλεφωνική συνέντευξη από το Cambridge.

“Αυτό μπορεί να γίνει με τρόπο γόνιμο εφόσον συνοδεύεται από τα απαραίτητα μέτρα για δημοσιονομικής και διαρθρωτικής μεταρρύθμισης για την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της κρίσης του χρέους”, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι “πιέσεις στη χρηματοδότηση κατά τα επόμενα έτη θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους που θα περιλαμβάνει ζημιές από haircut για τους επενδυτές”.

“Δεν υποτιμώ το μέγεθος των χρηματοδοτικών αναγκών και τα επιχειρήματα που έχουν κάνει άλλοι, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα πρέπει να αποφευχθεί”, σημείωσε.

“Το βασικό συστατικό της οποιασδήποτε λύσης για την ελληνική κρίση του χρέους είναι η ανακοίνωση ενός πειστικού μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, το οποίο θα ενσωματώνει ένα σημαντικό και αξιόπιστο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων”, είπε ο κ. Παπαδήμος. Ένα τέτοιο πρόγραμμα “θα ήταν πιο αξιόπιστο στα μάτια της αγοράς αλλά και στο ελληνικό κοινό, αν είχε την υποστήριξη από την πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων”, πρόσθεσε.