Παπαδήμος: Εως τις 20 Απριλίου οι αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση

Έως τις 20 Aπριλίου θα αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δήλωσε την Πέμπτη στη Λευκωσία ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

«Η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που αναμένεται να ανακοινωθεί έως τις 20 Απριλίου», είπε ο κ. Παπαδήμος.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Συνάντηση Παπαδήμου – Χριστόφια, ταυτόσημες οι θέσεις Ελλάδος και Κύπρου

Οι επιθετικές ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στο θέμα της εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων είναι απόλυτα καταδικαστέες, υπογράμμισε ο Λουκάς Παπαδήμος σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου προκαλούν ικανοποίηση στην Ελλάδα.

Η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής των Αθηνών είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι υπάρχουν ταυτόσημες θέσεις στο θέμα αυτό μεταξύ των δύο χωρών. Είπε επίσης ότι τα «σχέδια “Β”» στο Κυπριακό από την Τουρκία είναι αντιπαραγωγικά και καταδικαστέα.

Η ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Κύπρο, συνέχισε ο κ.Παπαδήμος, της δίνει τη δυνατότητα να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στα Ευρωπαϊκά θέματα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι η στασιμότητα στο Κυπριακό ήταν από τα κύρια ζητήματα συζήτησης στις συνομιλίες και πρόσθεσε πως αξιολογήθηκαν τα επόμενα βήματα λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και τις αυξανόμενες προκλήσεις και την αλαζονεία της Τουρκίας.

Είπε ακόμη ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών αποτελεί σημαντικότατο πυλώνα στις προσπάθειες για λύση των Κυριακού και επανέλαβε πως ακόμα και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής προεδρίας είναι έτοιμος να συνεχίσει το διάλογο, αρκεί να δεχθεί και η Τουρκία.

Νωρίτερα ο κ. Χριστόφιας είχε δηλώσει πως δεν είναι καθόλου αισιόδοξος, δεδομένου ότι υπάρχει πλήρες αδιέξοδο στις συνομιλίες και η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει φθάσει στα όριά της.

Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα.

Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση για τη στάση της Ελλάδας και τη ξεκάθαρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της ανάληψης της προεδρίας και είπε ότι η Τουρκία οφείλει να σεβασθεί το γεγονός ότι η άσκηση της προεδρίας αποτελεί θεσμικό δικαίωμα των κρατών – μελών.

Θερμή η υποδοχή του πρωθυπουργού στην Κύπρο
Τη διήμερη επίσκεψή του ξεκίνησε την Πέμπτη στην Κύπρο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τον οποίο υποδέχθηκε και καλωσόρισε στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία νωρίτερα το μεσημέρι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Οι δύο ηγέτες επιθεώρησαν στρατιωτικό άγημα της Εθνικής Φρουράς υπό τους ήχους της φιλαρμονικής της ενώ ο Πρωθυπουργός κατέθεσε δάφνινο στεφάνι στον ανδριάντα του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Στη συνέχεια οι κκ. Χριστόφιας και Παπαδήμος εισήλθαν στο προεδρικό γραφείο για κατ΄ ιδίαν συνάντηση στην αρχή της οποίας ο κύπριος πρόεδρος Χριστόφιας δώρισε στον έλληνα πρωθυπουργό ένα ασημένιο δενδρύλλιο ελιάς, σύμβολο της ειρήνης. Ο Λουκάς Παπαδήμος, ανταπέδωσε χαρίζοντας από την πλευρά του στον Δημήτρη Χριστόφια ένα ασημένιο κύπελλο αρχαίας ελληνικής τέχνης.