>Παπακωνσταντίνου: «Καταχρεωμένη η χώρα»

>

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε αναλύοντας το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πως υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι για την πορεία της χώρας: ο δύσκολος δρόμος και αυτός της καταστροφής, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τον πρώτο.

Τα νέα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση εφαρμόζοντας το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα παρουσιάζει αυτή την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η κυβέρνηση λαμβάνει τα μέτρα προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα της Ελλάδας, το οποίο θα γίνει σε ορίζοντα τετραετίας ή πενταετίας όπως ανέφερε. Παράλληλα, υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται πολυετής προϋπολογισμός μέσω του Μεσοπρόθεσμου.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της, όπως φάνηκε και από τη διαβούλευση των τελευταίων ημερών και να προχωρήσει σε μία σταθερή πορεία που έχει ως στόχο να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία. Πως φθάσαμε μέχρι εδώ; Αυτά που έγιναν ήταν σωστά ή λάθος; Το 2010 κληθήκαμε να μειώσουμε το μεγαλύτερο έλλειμμα που είχαμε ποτέ: 36 δισ. ευρώ. Επίσης, ήταν μεγαλύτερο από αυτό που γνωρίζαμε. Με τις πολύ σημαντικές θυσίες, και οικονομικές, και αύξηση των εσόδων μειώσαμε το έλλειμμα κατά 12 δισ. ευρώ. Μειώσαμε 2 δισ. τα λειτουργικά έξοδα του δημοσίου, μειώσαμε κατά 2 δισ. τις αμυντικές δαπάνες. Καταφέραμε και το φέραμε στα 24 δισ.» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και συνέχισε: «Καταθέσαμε έναν προϋπολογισμό στις αρχές του έτους και σήμερα, 6 μήνες μετά, ερχόμαστε και ζητούμε επιπλέον παρεμβάσεις 6 δισ. Γιατί έχουμε μεγαλύτερη απόσταση να καλύψουμε, το έλλειμμα ήταν τελικά 10,5% και πρέπει να καλύψουμε άλλη μία μονάδα. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι η ύφεση το 2010 ήταν χειρότερη από αυτή περιμέναμε, στο 4,5%. Μικρότερα φορολογικά έσοδα και ασφαλιστικές εισφορές, λιγότερες δαπάνες για το δημόσιο. Υπήρξαν και αστοχίες σε μέτρα».

Βασικά στοιχεία του προγράμματος

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στους βασικούς τομείς του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που όπως ανέφερε, θα κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος του μήνα.

– Προσπάθεια εξορθολογισμού μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο.

– Μειώσεις λειτουργικών δαπανών του δημοσίου.

– Καταργήσεις/συγχωνεύσεις φορέων και μείωση επιχορηγήσεων.

– Αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ.

– Εξοικονόμηση δαπανών από τον τομέα της Υγείας.

Εξορθολογισμός δαπανών και αποκρατικοποιήσεις

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε «σχέδιο πενταετίας για εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών», ενώ έκανε λόγο για βελτιώσεις εσόδων οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης. «Το αρμόδιο υπουργείο έχει εκπονήσει ένα πλήρες σχέδιο για να καταφέρει την αποκάλυψη της αδήλωτης εργασίας. Ζητάμε από τους δημοσίους υπαλλήλους να έχουμε μία εισφορά 3% στην ανεργία. Ζητάμε μία αύξηση στην εισφορά και στον ιδιωτικό τομέα και στους ελεύθερους επαγγελματίες».

Όσον αφορά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο υπ. Οικονομικών τόνισε πως θα υπάρξει εισροή νέων κεφαλαίων στον τομέα της ανάπτυξης, ενώ ξεκαθάρισε πως το διοικητικό συμβούλιο θα ορίζεται από τη Βουλή και πως θα υπάρχουν δύο παρατηρητές από την τρόικα.

Νέοι έλεγχοι και λεφτά στο εξωτερικό

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε παράλληλα, αναφορά στα μέχρι τώρα μέτρα, όπως αυτό των αποδείξεων αλλά και σ’ αυτά που θα προβεί το επόμενο διάστημα. «Το μέτρο των αποδείξεων έχει δώσει καθαρά 1 δισ. επιπλέον έσοδα. Έχουμε προχωρήσει σε έλεγχο offshore εταιρειών, διασταύρωση στοιχείων και άνοιγμα λογαριασμών» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως το υπουργείο προωθεί: αναστολή της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα είναι κλιμακωτή, έκτακτη εισφορά σε κατόχους πισινών μεγάλα σκάφη και εφαρμογή νέων κριτηρίων για τους επιτηδευματίες.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε και για τα χρήματα που βγήκαν από τη χώρα με προορισμό την Ελβετία και για την έρευνα που γίνεται με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο κ. Πάγκαλο, λέγοντας πως γίνεται έλεγχος των στοιχείων που έχει στην κατοχή της η κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε πως θα αρθεί το τραπεζικό απόρρητο για κάθε δημόσιο πρόσωπο που έχει ασκήσει εξουσία.