>
Οι μετέχοντες στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων αναμένουν πως θα ακολουθήσει μια μαζική εισροή κεφαλαίων μετά την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να συγκρατήσει την άνοδο του φράγκου, ουδείς ωστόσο γνωρίζει με ακρίβεια προς τα πού θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια αυτά.
Την Τρίτη η SNB ανακοίνωσε ότι θέτει όριο στη διακύμανση του ελβετικού φράγκου και δεν θα επιτρέψει στην ισοτιμία ευρώ/ελβετικού φράγκου να υποχωρήσει χαμηλότερα από τα 1,20 φράγκα ανά ευρώ, ενώ στο πλαίσιο της απόφασης αυτής θα αγοράσει «απεριόριστες ποσότητες» ξένων νομισμάτων.
Η τράπεζα έχει ήδη προβεί σε αγορές δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να διατηρήσει το κατώτατο όριο του εύρους διακύμανσης της ισοτιμίας στα 1,20 φράγκα, ενώ θα χρειαστεί να αγοράσει περισσότερα ξένα νομίσματα εάν οι επενδυτές εξακολουθήσουν να αναζητούν ασφαλές «καταφύγιο» στο φράγκο –πιθανώς 0,5-1 τρισ. δολάρια εάν συνεχιστεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Derek Halpenny, αναλυτή της Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.
Δεν είναι βέβαιο εάν όλη η ρευστότητα διοχετευτεί σε ομόλογα κρατών-μελών της ευρωζώνης. Μια κεντρική τράπεζα που αποστρέφεται τον κίνδυνο (risk averse), θα προτιμούσε αντ’αυτών βραχυπρόθεσμες τραπεζικές καταθέσεις και η SNB έχει διαφοροποιήσει τα χαρτοφυλάκιο συναλλαγματικών αποθεμάτων σε ξένο νόμισμα ούτως ώστε να μην καταλήξουν όλα τα ρευστά διαθέσιμα σε ευρώ σε τίτλους που αποτιμώνται στο ευρωπαϊκό νόμισμα.
Είναι, ωστόσο, ευρέως αναμενόμενο ότι η SNB θα προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων, με πιθανότερο στόχο τα τα βραχυ – μεσοπρόθεσμα ομόλογα πιστοληπτικής διαβάθμισης «AAA».
Σε έκθεσή τους οι στρατηγικοί αναλυτές της Royal Bank of Scotland σημείωνουν πως στο πλαίσιο της προηγούμενης παρέμβασης της SNB με στόχο τη συγκράτηση του φράγκου, «τεράστια ποσά κατευθύνθηκαν σε γερμανικούς, γαλλικούς και ολλανδικούς τίτλους διάρκειας έως και πέντε ετών» και προσθέτουν πως «αυτή τη φορά οι επενδύσεις σε γερμανικούς τίτλους ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες», καθιστώντας τους ακριβότερους. Βρετανός trader ανέφερε μάλιστα ότι υπήρξε κινητικότητα στην αγορά βραχυπρόθεσμων γερμανικών και γαλλικών ομολόγων μετά την ανακοίνωση της SNB, εν αναμονή της εισόδου της τράπεζας στην αγορά.
Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων βρίσκονται ήδη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα αφού πρωτιμώνται ως ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, απόρροια της κρίσης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια αλλά και των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Η SNB δεν αποκλείεται επίσης να στοχεύσει στα ομόλογα άλλων χωρών που φέρουν την κορυφαία πιστοληπτική διαβάθμιση, όπως της Αυστρίας ή σε κρατικά εγγυημένους φορείς με διαβάθμιση «ΑΑΑ», όπως η KfW ή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με στόχο να ενισχύσει την απόδοση της επένδυσης.
Ο στρατηγικός αναλυτής της RBS, Harvinder Sian σημειώνει ωστόσο πως δεν υπάρχουν στην αγορά αρκετοί τέτοιοι τίτλοι, ελκυστικοί για την SNB. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τις επενδυτικές επιλογές της SNB στα περισσότερο ρευστοποιήσιμα ομόλογα, οδηγώντας και πάλι σε γερμανικούς και πιθανότατα γαλλικούς τίτλους.
Το αν ο αντίκτυπος από την παρέμβαση της SNB θα είναι πιο αισθητός στη Γαλλία τίθεται υπό αμφισβήτηση. Οι ανησυχίες γύρω από την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας και τη δυνατότητα της χώρας να πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματός της που ανάγκασαν την γαλλική κυβέρνηση να εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας ύψους 12 δισ. ευρώ, φανερώνουν ότι φέτος υπήρχαν περίοδοι στις οποίες τα γαλλικά κρατικά ομόλογα υποαπέδιδαν έναντι των γερμανικών. Οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων και τα κόστη δανεισμού της χώρας έχουν μεγαλύτερα περιθώρια υποχώρησης σε σχέση με τα γερμανικά.
«Αν η SNB εμμείνει στην προτίμησή της για τίτλους διαβάθμισης «AAA», η μόνη χώρα που θα μπορούσε να επωφεληθεί είναι η Γαλλία», σημειώνει ο επικεφαλής τμήματος ανάλυσης ευρωπαϊκών επιτοκίων της RBC Capital Markets, Peter Schaffrik. «Εάν η τράπεζα αγοράσει αποκλειστικά γερμανικούς τίτλους, τότε η επίδραση θα είναι ελάχιστη».
«Είμαι βέβαιος ότι θα κοιτάξουν πιο πέρα από τη Γερμανία, αυτός όμως θα εξαρτηθεί από τη ρευστότητα που θα έχουν συγκεντρώσει», σχολιάζει ο επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της Investec Asset Management στο Λονδίνο, John Stopford.
«Δεν είναι σίγουρο πόσο θα επέλεγε να ρίξει την ποιότητα η τράπεζα, αλλά εκτίμησή μας είναι ότι πιθανότατα θα είναι συντηρητική στις επιλογές της».