>Παρίσι και Βερολίνο ετοιμάζονται για έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ

>

Τη στιγμή που στην Αθήνα κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο γαλλογερμανικός άξονας έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου – σε περίπτωση που οι κκ. Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν – να διαμορφώσει πλαίσιο που θα οδηγεί σε έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη και θα μειώνει τις επιπτώσεις για το κοινό νόμισμα από την αδυναμία της Ελλάδας να υλοποιήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις βάσει της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», το Παρίσι και το Βερολίνο βρίσκονται σε απόλυτη συνεννόηση. Και μάλιστα, το βράδυ του Σαββάτου έλαβε χώρα μυστική σύσκεψη στο Μέγαρο των Ηλυσίων – παρουσία του ίδιου του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί – για να συζητηθούν όλα τα πιθανά σενάρια. Οι δύο πρωτεύουσες έχουν πλέον διαβεί τον Ρουβίκωνα και δεν προτίθενται να διακινδυνεύσουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης λόγω της ελληνικής ανευθυνότητας. Η σχετική δήλωση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ πριν από λίγες ημέρες αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Η λύση που φαίνεται ότι συζητείται προκειμένου, εφόσον χρειαστεί, να παρακαμφθεί η φαινομενική νομική αδυναμία αποπομπής μίας χώρας από την ευρωζώνη είναι η αξιοποίηση των προβλέψεων της «ρήτρας έκτακτης ανάγκης» (emergency clause). Σύμφωνα με αυτήν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να καταθέσει σχετική πρόταση σε περίπτωση ειδικών συνθηκών και γεγονότων (extraordinary events) που απειλούν το κοινό νόμισμα. Φυσικά, η διαδικασία δεν είναι απλή, καθώς απαιτείται η ομόφωνη έγκριση από τα κράτη – μέλη αλλά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αν και οι σχετικές συζητήσεις διεξάγονται σε βαθύ παρασκήνιο, οι εκτιμήσεις είναι ότι οι Γαλλογερμανοί έχουν αρχίσει πλέον να σκέφτονται σοβαρά την έστω και προσωρινή αποπομπή μίας χώρας όπως η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Και ο κίνδυνος είναι κατά το προσωρινό αυτό διάστημα να υιοθετηθούν εκείνες οι αλλαγές στις ευρωπαϊκές Συνθήκες ώστε πλέον να προβλέπεται και επίσημα η αποπομπή μίας χώρας – μέλους της ευρωζώνης, χωρίς παράλληλη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) όπως προκύπτει βάσει της κυρίαρχης σήμερα νομικής ερμηνείας.