Παραιτήθηκε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χαφιζέ Γκέι Έρκαν – Νέος διοικητής ο Fatih Karahan

Την παραίτησή της υπέβαλε το βράδυ της Παρασκευής η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Χαφιζέ Γκέι Έρκαν, καταγγέλλοντας «εκστρατεία δυσφήμισης» σε βάρος της.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν διόρισε ως νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας τον Fatih Karahan, Αναπληρωτή Διοικητή από τις 28 Ιουλίου 2023.

Τουρκία: Νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ο Fatih Karahan - Το βιογραφικό του
Ο Fatih Karahan γεννήθηκε στο Eskişehir το 1982. Aποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Boğaziçi, Τμήμα Μαθηματικών και Βιομηχανικής Μηχανικής το 2006 και μετέπειτα πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania το 2012.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως οικονομολόγος στην Κεντρική Τράπεζα της Νέας Υόρκης το 2012, υπηρετώντας ως Επικεφαλής Μελετών Εργασίας και Αγοράς Προϊόντων και σύμβουλος νομισματικής πολιτικής στο εν λόγω ίδρυμα μέχρι το 2022.
Διετέλεσε λέκτορας μερικής απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο Columbia και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Ξεκίνησε να εργάζεται ως ανώτερος οικονομικός αναλυτής της Amazon το 2022, φθάνοντας ως τη θέση του Chief Economist.

Σε ανάρτησή της στο Χ (πρώην twitter) η Έρκαν αναφέρει:

«Όπως γνωρίζει το κοινό, υπηρετώ ως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Τουρκίας από τις 8 Ιουνίου 2023.

Ως τέκνο της πατρίδας που γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε σε αυτά τα εδάφη, για κάθε σπιθαμή των οποίων καταβλήθηκε ένα τίμημα, όταν μου ανατέθηκε αυτό το ιερό καθήκον, ήρθα στη χώρα μου και ανέλαβα το καθήκον μου χωρίς να με νοιάζει η προσωπική μου κατάσταση. Εκείνη την εποχή, είχα βέβαια επίγνωση των δυσκολιών που συνεπάγεται η διατήρηση ενός τόσο απαιτητικού καθήκοντος ως μητέρα ενός παιδιού που δεν είχε ακόμη ενηλικιωθεί. Προκειμένου να υπηρετήσω το κράτος και το έθνος μας, παραμένω προσηλωμένη στο καθήκον μου μέρα και νύχτα ακούραστα μέχρι σήμερα. Σε αυτό το σημείο, το οικονομικό μας πρόγραμμα έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Η αύξηση των αποθεματικών μας, τα οικονομικά στοιχεία και οι δείκτες της κύριας τάσης του πληθωρισμού αποτελούν απόδειξη αυτής της επιτυχίας.

Παρά όλες αυτές τις θετικές εξελίξεις, όπως γνωρίζει η κοινή γνώμη, πρόσφατα οργανώθηκε εναντίον μου μια μεγάλη εκστρατεία δυσφήμισης. Προκειμένου να μην πληγεί περαιτέρω η οικογένειά μου και, επιπλέον, το αναμάρτητο παιδί μου, το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμη ούτε ενάμιση χρόνο, από αυτή τη διαδικασία, ζήτησα από τον κ. Πρόεδρο να με απαλλάξει από το καθήκον μου, το οποίο έχω εκτελέσει με τιμή από την πρώτη ημέρα.

Οφείλω ευγνωμοσύνη στον αξιότιμο Υπουργό Οικονομικών που μου έκανε την τιμή να είμαι η πρώτη γυναίκα διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκικής Δημοκρατίας, καθώς και στους συναδέλφους μου με τους οποίους κατέχω αυτή τη θέση για σχεδόν 9 μήνες, ο καθένας από τους οποίους εργάστηκε με μεγάλη αφοσίωση μέρα και νύχτα.

Μετά από 22 χρόνια διοικητικής και τραπεζικής εμπειρίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή μου στον κ. Πρόεδρο που μου έδωσε την ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα και το έθνος μου, η οποία είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που θα αφήσω στο γιο μου, και που δεν μου στέρησε ποτέ την υποστήριξή του κατά τη διάρκεια της θητείας μου.

Με εκτίμηση.»

 

Η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών

Την παραίτηση της ακολούθησε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, που είπε ότι το οικονομικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και ότι η παραίτηση της Ερκάν ήταν προσωπική της απόφαση.

«Το οικονομικό μας πρόγραμμα,» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργού «με επικεφαλής τον Πρόεδρό μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζεται αδιάκοπα και αποφασιστικά.

Ο Πρόεδρός μας έχει πλήρη υποστήριξη και εμπιστοσύνη στην οικονομική μας ομάδα και στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε.

Η απόφαση που έλαβε η κ. Hafize Gaye Erkan, πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, είναι εντελώς προσωπική και κατά την κρίση της. Σέβομαι αυτή την απόφαση και την ευχαριστώ για τις πολύτιμες υπηρεσίες και τη συμβολή της στη χώρα μας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στη νεοδιορισθείσα Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Τουρκίας και στην ομάδα της.

Σε αυτό το πλαίσιο, ως ομάδα, θα συνεχίσουμε να κάνουμε σταθερά βήματα προς τον στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών σε στενή συνεργασία και συντονισμό.

Ανακοινώνεται στο κοινό με σεβασμό.»

 

Τα δημοσιεύματα

Σημειώνεται ότι στα μέσα Ιανουαρίου η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sozcu δημοσίευσε άρθρο στο οποίο φιλοξενούνταν δηλώσεις υπαλλήλου της κεντρικής τράπεζας που ισχυριζόταν ότι απολύθηκε άδικα από την τράπεζα από τον πατέρα της Ερκάν, ο οποίος – σύμφωνα με τις καταγγελίες – ανακατευόταν σε γραφειοκρατικές υποθέσεις της τράπεζας. Η Ερκάν αρνήθηκε τις φήμες, δηλώνοντας ότι «θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της».

«Τις τελευταίες ημέρες, σκόπιμες και αναληθείς ειδήσεις που είναι επιζήμιες για την εμπιστοσύνη της τράπεζάς μας έχουν κυκλοφορήσει στοχοποιώντας εμένα και την οικογένειά μου», έγραψε η ίδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας: «Θα ήθελα να μοιραστώ με το κοινό την έκπληξη και τη λύπη μου για αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς, για τους οποίους έμαθα κατά τις εξαιρετικά παραγωγικές συναντήσεις που είχαμε με σημαντικά ονόματα της οικονομίας και του επιχειρηματικού κόσμου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

«Αβάσιμες φήμες που κατηγορούν εμένα και την τράπεζά μας είναι απαράδεκτες. Θα ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου εναντίον των υπευθύνων», πρόσθεσε.