Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός του Καναδά για εμπλοκή του σε διαφθορά

Αίσθηση προκάλεσε στην πολιτική σκηνή του Καναδά η αιφνίδια απόφαση του πρωθυπουργού του Οντάριο Ντάλτον Μαγκίντι, να παραιτηθεί και να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής. Η εξέλιξη προκάλεσε έντονες συζητήσεις για το μέλλον του ίδιου αλλά και της παράταξης των Φιλελευθέρων στο Οντάριο.

Χθες το απόγευμα, έπειτα από σειρά προσωπικών και πολιτικών προβλημάτων και υποθέσεων διαφθοράς στις οποίες φέρεται ότι εμπλέκεται, ο Μαγκίντι ανακοίνωσε την παραίτησή του και την αναστολή της λειτουργίας της Βουλής του Οντάριο.

Έπειτα από 16 χρόνια που παρέμεινε αρχηγός του κόμματος και εννέα στην πρωθυπουργία, ο Μαγκίντι δήλωσε ότι είναι ώρα για «ανανέωση» στο Κόμμα των Φιλελευθέρων. Θα παραμείνει βουλευτής της περιοχής της Νότιας Οτάβας ως τις επόμενες εκλογές.

Ο Μαγκίντι αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον του. Έχουν γίνει εικασίες ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία των Φιλελευθέρων στο ομοσπονδιακό επίπεδο.

Σχολιαστές εκτιμούν ότι ο Μαγκίντι αντιμετώπιζε αδιέξοδο στη Βουλή καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείτο δεν μπορούσε να περάσει νομοθεσία για το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.