>Παραμένει επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες η Merrill Lynch

>Καμιά ένδειξη για βελτίωση της κατάστασης βραχυπρόθεσμα, στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, δεν βλέπει η Merrill Lynch, σε ανάλυσή της για τις ελληνικές τράπεζες με σημερινή ημερομηνία.

Όπως σχολιάζει, οι ελληνικές τράπεζες συνολικά στο α΄ τρίμηνο είχαν επιδόσεις καλύτερες από ό,τι αναμενόταν, αν και οι προσδοκίες ήταν χαμηλές. Παρόλα αυτά, περικόπτει σημαντικά τις εκτιμήσεις της εξαιτίας του ασθενέστερου outlook για τα μεγέθη και των χειρότερων εκτιμήσεων για την ποιότητα των assets.

Ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων προβλέψεων για τα κέρδη και της υψηλής πιθανότητας για αναδιάρθρωσης (με βάση τα spreads των CDS), περικόπτει τις τιμές-στόχους κατά 25% μέσο όρο και διατηρεί τις επιφυλακτικές εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι αξιολογήσεις παραμένουν αμετάβλητες. Neutral για τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, underperform για Eurobank και Πειραιώς.

Για την Alpha Bank μειώνει την τιμή-στόχο στα 4,2 από τα 5,2 ευρώ, για τη Eurobank στα 2,7 από την προηγούμενη των 3,8 ευρώ, για την Εθνική στα 5,4 από τα 7,3 ευρώ και για την Πειραιώς στα 1,1 από τα 1,5 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή, για το 2011 της Alpha Bank αναμένει ζημιές 0,17 ευρώ από ζημιές 0,02 ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, για τη Eurobank αναμένει ζημιές 0,17 ευρώ από κέρδη 0,23 ευρώ, για την Εθνική κέρδη 0,54 ευρώ από κέρδη 0,56 ευρώ και για την Πειραιώς ζημιές 0,05 ευρώ από την προηγούμενη των 0,04 ευρώ.

Ακόμη, διαβλέπει σημαντικό ρίσκο για τον ελληνικό κλάδο από την έκθεση των τραπεζών στα κρατικά ομόλογα, σημειώνοντας ότι στο τέλος του α΄ τριμήνου, οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες είχαν συνολική έκθεση 39,7 δισ. ευρώ, αριθμός που είναι μεγαλύτερος δύο φορές τουλάχιστον του συνολικού τους NAV.

«Η ανάλυσή μας υποδεικνύει ότι μια μείωση ονομαστικής αξίας, θα άφηνε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σημαντικά υπό-κεφαλαιοποιημένο. Δεν νομίζουμε ότι μια απομείωση του κρατικού χρέους αποτελεί σημαντικό ρίσκο βραχυπρόθεσμα, αλλά δεδομένων των υψηλών εκτελεστικών ρίσκων του προγράμματος λιτότητας, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μέχρι η αγορά να πειστεί ότι ένα σενάριο απομειώσεων είναι πολύ απίθανο, δεν θεωρούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να επαναξιολογηθούν σημαντικά.