Πεκίνο: Άραβες και μουσουλμάνοι υπουργοί ζητούν να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα

Άραβες και μουσουλμάνοι υπουργοί ζήτησαν σήμερα άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας τους στο Πεκίνο, στο πρώτο σκέλος μιας περιοδείας με στόχο να ασκήσουν πιέσεις ώστε να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η αντιπροσωπεία, που πρόκειται να συναντηθεί με αξιωματούχους από τις πέντε χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, εντείνει επίσης τις πιέσεις στη Δύση να απορρίψει τη θέση του Ισραήλ ότι οι ενέργειές του εναντίον των Παλαιστινίων αποτελούν αυτοάμυνα.

Οι αξιωματούχοι — μεταξύ των οποίων υπουργοί Εξωτερικών και κορυφαίοι διπλωμάτες από τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας– συναντήθηκαν σήμερα με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

«Είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως οι συγκρούσεις και οι φόνοι, πρέπει να παραδώσουμε αμέσως ανθρωπιστικά είδη στη Γάζα», δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ.

Σε έκτακτη κοινή σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο Ριάντ νωρίτερα αυτόν τον μήνα απευθύνθηκε έκκληση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διενεργήσει έρευνα για «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται από το Ισραήλ» στα παλαιστινιακά εδάφη.

Κατά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, ενώ το παλαιστινιακό κίνημα έπιασε και περίπου 240 ομήρους.

Η Ισραηλινή πρεσβεύτρια στο Πεκίνο Ιρίτ Μπεν- Αμπά δήλωσε σε ξένους δημοσιογράφους σήμερα ότι ελπίζει «από αυτή την επίσκεψη να μην προκύψει κάποια ανακοίνωση σχετικά με εκεχειρία, τώρα δεν είναι η ώρα».

Η ίδια πρόσθεσε πως το Ισραήλ ελπίζει ότι η αντιπροσωπεία θα μιλήσει για τους ομήρους που κρατά η Χαμάς και θα «ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή τους χωρίς όρους». Παράλληλα σημείωσε ότι οι πλευρές που θα συμμετάσχουν στις σημερινές συνομιλίες θα πρέπει να συζητήσουν «τον ρόλο της Αιγύπτου στη διευκόλυνση (της παροχής) ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Φίλη και αδελφή»

Ο Ουάνγκ επεσήμανε από την πλευρά του ότι η Κίνα είναι «καλή φίλη και αδελφή των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών», προσθέτοντας ότι «πάντα στήριζε ένθερμα τον δίκαιο σκοπό του παλαιστινιακού λαού να αποκαταστήσει τα νόμιμα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντά του».

Από την αρχή του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν έχει καταδικάσει ξεκάθαρα την επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος, ενώ ζητεί αποκλιμάκωση και από το Ισραήλ και του Παλαιστίνιους να επιδιώξουν «τη λύση των δύο κρατών».

Σήμερα ο Ουάνγκ πρόσθεσε ότι το Πεκίνο θα εργαστεί «για να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, να απαλυνθεί η ανθρωπιστική κρίση και να προωθηθεί μια έγκαιρη, ολοκληρωμένη, δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Ουάνγκ Γι: Η Κίνα θα εργαστεί για την «αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή»

Η κυβέρνηση της Κίνας θα εργαστεί για «την αποκατάσταση της ειρήνης» στη Μέση Ανατολή, διαβεβαίωσε σήμερα στο Πεκίνο ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι αντιπροσωπεία κορυφαίων διπλωματών αραβικών κρατών και χωρών με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό.

«Ας εργαστούμε μαζί για να ηρεμήσει γρήγορα η κατάσταση στη Γάζα και να αποκατασταθεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή το συντομότερο δυνατό», είπε ο κ. Ουάνγκ στην εναρκτήρια τοποθέτησή του.

«Ξετυλίγεται ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα», συνέχισε ο κινέζος ΥΠΕΞ, απευθυνόμενος σε ομολόγους του και κορυφαίους διπλωμάτες που συμμετέχουν στην αποστολή, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, της Ινδονησίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας.

«Η κατάσταση στη Γάζα πλήττει όλες τις χώρες του κόσμου και θέτει ξανά υπό αμφισβήτηση την ιδέα του καλού και του κακού και θεμελιώδεις αρχές της ανθρωπότητας», συνέχισε.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει με επείγοντα τρόπο και να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψει την εξάπλωση αυτής της τραγωδίας», συμπλήρωσε.

Ο πόλεμος ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, όταν, σύμφωνα με τις αρχές, σκοτώθηκαν κάπου 1.200 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, και άλλοι 240 τέθηκαν υπό ομηρία.

Σε αντίποινα ο στρατός του Ισραήλ, η ηγεσία του οποίου ορκίζεται πως θα «αφανίσει» τη Χαμάς, σφυροκοπεί ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας. Το εύρος των καταστροφών και ο απολογισμός των θυμάτων προκαλεί ολοένα πιο έντονες διαμαρτυρίες από πλευράς μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Πάνω από 13.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από την 7η Οκτωβρίου, ανάμεσά τους πάνω από 5.500 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Η Κίνα ανακοίνωσε χθες Κυριακή την επίσκεψη της υπουργικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετέχει επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ).

Σκοπός των συνομιλιών είναι «να προωθηθεί αποκλιμάκωση της εξελισσόμενης ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, να προστατευθούν οι άμαχοι και να επιλυθεί με δίκαιο τρόπο το παλαιστινιακό ζήτημα».

«Η Κίνα είναι καλή φίλη και αδελφή των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών», είπε ο κ. Ουάνγκ.

«Πάντα υπερασπιζόμαστε σθεναρά τα δικαιώματα και τα θεμιτά συμφέροντα των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών και πάντα υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες του παλαιστινιακού λαού να αποκατασταθούν τα δικαιώματά του και τα θεμιτά εθνικά συμφέροντά του», επέμεινε.

Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία κάλεσε να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς κάνει στο Πεκίνο τον πρώτο σταθμό της περιοδείας της στα πέντε κράτη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε έκτακτη κοινή σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΙΣ στο Ριάντ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, απευθύνθηκε έκκληση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διενεργήσει έρευνα για «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται από το Ισραήλ» στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ απορρίφθηκε η ισραηλινή θέση πως η επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας είναι αμυντικού χαρακτήρα.

Στη σύνοδο ζητήθηκε ακόμα να τερματιστεί η πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας, να υπάρξει απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να σταματήσουν οι πωλήσεις και οι δωρεές όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ.