>Πιέσεις για το ευρωομόλογο

>

Ολα τα μάτια στις χώρες της ευρωζώνης – και των κερδοσκόπων – είναι στραμμένα στη σημερινή συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί, ενώ παρότι τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι αποκλείουν την προοπτική να εκδοθεί ευρωομόλογο το ζήτημα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι…

Οι ανακοινώσεις των δύο πλευρών ότι από τη συνάντηση στα Ηλύσια Πεδία δεν πρέπει να αναμένεται κάτι νεώτερο από το μέτωπο του ευρωομολόγου – επισήμως δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα – όχι μόνο δεν έκλεισαν τη συζήτηση, αλλά προκάλεσαν αναζωπύρωσή της καθώς είναι πολλοί αυτοί που εκτιμούν πως το ευρωομόλογο μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα ενάντια στην αύξηση του κόστους δανεισμού που απειλεί τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Είναι ενδεικτικό πως παρότι έχει ανακοινωθεί ότι το κύριο θέμα της συνάντησης Σαρκοζί – Μέρκελ θα είναι η οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ, κορυφαίοι ευρωπαίοι παράγοντες όπως οι υπουργοί Οικονομικών Ιταλίας και Βρετανίας ζητούν να εξεταστεί η προοπτική του ευρωομολόγου ως μέσου αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. Παράλληλα, και η Ανγκελα Μέρκελ δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας της υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, όπως κατέστησε σαφές ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης εξαγωγέων. Το ζήτημα τέθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν, όπου ο έλληνας Πρωθυπουργός πρότεινε την έκδοση αναπτυξιακού ευρωομολόγου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. Στην Αθήνα συνεχίζονται οι προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Ετσι, στα δίχτυα του ΣΔΟΕ που ήλεγξε 2.000 λογαριασμούς μεγαλοκαταθετών πιάστηκαν μεγαλογιατροί, τεχνική εταιρεία, κομμωτής και αστρολόγος με συνολικές καταθέσεις άνω των 70 εκατ. ευρώ, τις οποίες δεν μπορούσαν – ούτε κατά διάνοια – να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει στην Εφορία. Μάλιστα, σε συνεννόηση της κυβέρνησης με τις τράπεζες, το ΣΔΟΕ θα έχει σύντομα πρόσβαση – online – σε τραπεζικούς λογαριασμούς μεγαλοκαταθετών που θεωρούνται ύποπτοι για απόκρυψη εισοδημάτων.

ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ. Μήνυμα ελπίδας έστειλε χθες ο Πρωθυπουργός, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της κρίσης. Πάντως, τα δύσκολα για την κυβέρνηση συνεχίζονται καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να αντιμετωπίσει όλα τα αγκάθια που δυσχεραίνουν τη μεταρρυθμιστική πορεία της. Περιμένοντας θερμό φθινόπωρο η κυβέρνηση διαμηνύει ότι έχει έλθει η ώρα για μεγάλες αποφάσεις, ανατροπές και ρήξεις. Συνεπώς, χωρίς να χάνει χρόνο το κυβερνητικό επιτελείο εντός της εβδομάδος θα κάνει «ξεσκόνισμα» σε όλα τα θέματα που εκκρεμούν. Την Πέμπτη, σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, θα καθοριστούν και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για τις επόμενες εβδομάδες. Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα για τους καθιερωμένους ελέγχους σημαίνει ότι οι υπουργοί πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ οι τροϊκανοί περιμένουν τουλάχιστον ένα σαφές προσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

ΕΡΤ ΚΑΙ ΑΠΕ. Εντός των ημερών θα παρουσιαστεί και το σχέδιο του υπουργού Επικρατείας για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης. Ο Ηλίας Μόσιαλος εμφανίζεται αποφασισμένος να περάσει πάση θυσία το πρόγραμμά του με στόχο τον εξορθολογισμό της δημόσιας τηλεόρασης και του ΑΠΕ.