>
Συνεχείς πιέσεις προς «υπόπτους» αντάρτες ασκούνται από κοινοβουλευτικά και κομματικά στελέχη του ΠαΣοΚ, εν όψει της ψηφοφορίας της Τετάρτης για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Στο κυβερνητικό επιτελείο κυριαρχεί η εκτίμηση ότι το πρόγραμμα θα περάσει από τη Βουλή, όμως δεν κρύβεται η ανησυχία για το σύνολο των θετικών ψήφων. Το ενδεχόμενο διαρροών δεν έχει αποκλειστεί και με αυτό τον φόβο καταβάλλεται προσπάθεια μετριασμού των επιφυλάξεων, είτε με το δίλημμα της χρεοκοπίας είτε με το δίλημμα των εκλογών.
Όπως αναφέρουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αν δεν συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός των 151 βουλευτών, ασχέτως του συνόλου των παρόντων, τότε είναι δεδομένο πως θα προκηρυχθούν εκλογές.
Με αυτήν τη παραδοχή αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν βουλευτές που θα επιμείνουν στην αρνητική τους θέση, όμως από εκεί και πέρα, οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.
Σε περίπτωση που το πρόγραμμα περάσει από τη Βουλή, αν υπάρξουν διαρροές, οι βουλευτές που θα ψηφίσουν αρνητικά θα αντιμετωπίσουν πιέσεις να παραδώσουν την έδρα τους και σύμφωνα με τα όσα λένε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, θα αρχίσει ουσιαστικά ένας πόλεμος εναντίον τους.
Σύσκεψη για το δημοψήφισμα
Σε αυτό το κλίμα και εν αναμονή των εξελίξεων και των συσχετισμών που θα διαμορφωθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε χθες σύσκεψη με τους υπουργούς Εσωτερικών, κ. Χ. Καστανίδη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππα και Δικαιοσύνης, κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, με θέμα το δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αυτή, ο κ. Παπανδρέου εξέθεσε τις απόψεις του για την αναγκαιότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα και το κράτος, τονίζοντας ότι θεωρεί μία τέτοια κίνηση απαραίτητη για την πολιτική περίοδο που ακολουθεί το κλείσιμο των διαδικασιών που αφορούν τη διευθέτηση του χρέους της χώρας.
Στην πρώτη αυτή συζήτηση για το θέμα του δημοψηφίσματος, έγιναν προσεγγίσεις ακόμη και για πολιτειακά ζητήματα, θέματα αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και για τις δυνατότητες διατυπώσεων των ερωτημάτων.
Η προετοιμασία της διαδικασίας θα προχωρήσει στο διάστημα των επόμενων εβδομάδων, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα προκήρυξης του δημοψηφίσματος μόλις αυτό κριθεί δυνατό και οι πολιτικές συνθήκες θεωρηθούν ευνοϊκές.