Ποια είναι η αλήθεια για την Emporiki bank

Για να καταστεί ελκυστική για αγορά η Emporiki bank, θα πρέπει η Credit Agricole να ανακεφαλαιοποιήσει την τράπεζα με 1 με 1,3 δις και ταυτόχρονα να αγοράσει μέρος των περιουσιακών στοιχείων της 3 με 4,5 δις ευρώ.
Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει δυο τράπεζες που ακόμη δεν έχει μετουσιωθεί σε επίσημη πρόταση.

Με βάση όλες τις ενδείξεις τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει αποσαφηνιστεί αν υπάρχει και σε ποιο βαθμό και υπό ποιους όρους ενδιαφέρον για την Emporiki bank.

Σύμφωνα με ανώτατη τραπεζική πηγή «η Emporiki με 22,5 δις δάνεια εκ των οποίων το 35,9% είναι προβληματικά, με 11 δις καταθέσεις που σημαίνει funding gap  δηλαδή απόκλιση ρευστότητας 11 δις και 345 καταστήματα δεν είναι ελκυστική για αγορά, όποια τράπεζα εξαγοράσει την Emporiki bank χωρίς τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις  η μετοχή της θα καταρρεύσει και θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο στο τέλμα ο ισολογισμός της ελληνικής τράπεζας»
Ορισμένοι θεωρούν ότι έχοντας διενεργήσει προβλέψεις που αντιστοιχούν στο 35,9% των δανείων ύψους 22,5 δις ευρώ η Emporiki bank έχει εξυγιανθεί.
Όμως για να είναι ελκυστική προς πώληση η Emporiki bank η Credit Agricole πρέπει να επενδύσει και άλλα κεφάλαια και να μειώσει τον ισολογισμό και ταυτόχρονα να μειωθεί το τεράστιο χάσμα μεταξύ δανείων 22,5 δις και καταθέσεων 11 δις ευρώ δηλαδή έλλειμμα ρευστότητας 11 δις ευρώ περίπου.
Η Credit Agricole έχει μειώσει το funding στα 4,6 δις ευρώ αλλά ακόμη το χάσμα παραμένει.
Τα υφιστάμενα κεφάλαια της τράπεζας είναι 600 εκατ και η Credit Agricole θα πρέπει να επενδύσει νέα κεφάλαια τουλάχιστον 1 με 1,3  δις ευρώ ώστε να είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένη.
Διαθέτει υπεράριθμο προσωπικό 4000 εργαζομένων που ο υποψήφιος αγοραστής θα ήθελε να γρήγορες διαδικασίες να μειώσει.
Η τράπεζα χρωστάει 257 εκατ στο Ταμείο Προσωπικού που επίσης αποτελεί ένα σημαντικό κόστος.
Αν η Credit Agricole θέλει να πουλήσει την Emporiki bank όχι ελπίζοντας να πάρει ένα καλό τίμημα αλλά απλά και μόνο να την πουλήσει θα πρέπει
1)Να την ανακεφαλαιοποιήσει με 1 με 1,3 δις ευρώ. Δηλαδή θα επενδύσει επιπλέον 1,3 δις σε σύνολο επενδύσεων και ζημιών 12 δις γνωρίζοντας ότι δεν θα πάρει πίσω τα κεφάλαια της ούτε και την τελευταία της επένδυση τα 1 με 1,3 δις ευρώ.
2)Να μειώσει σημαντικά το χάσμα δανείων προς καταθέσεις το χάσμα των 11 δις είναι πολύ μεγάλο.
Μια λύση θα ήταν να αγοράσει δάνεια της Emporiki bank όπως πήρε και τις θυγατρικές στα Βαλκάνια.
3)Να εξασφαλίσει ότι οι προβλέψεις που έχουν διενεργηθεί είναι επαρκείς για τα δάνεια που χορηγήθηκαν στο παρελθόν.
Η Credit Agricole θέλει να αποχωρήσει οριστικά από την Ελλάδα. Το ελληνικό πείραμα τις κόστισε 12 δις ευρώ πραγματικά τεράστια ζημία ιστορικών διαστάσεων.
Στο σύνθετο αυτό ζήτημα θα πρέπει να προσμετρηθεί και η στάση της ΤτΕ η οποία μπορεί να θέσει veto αν απαιτηθεί.
Η ΤτΕ δεν δέχεται προτάσεις του τύπου μια ελληνική τράπεζα να εξαγοράσει την Emporiki χωρίς να ανακεφαλαιοποιηθεί από την Credit Agricole και εν συνεχεία να προσφύγουν στο ΤΧΣ και το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αύξηση να το καλύψει η Credit Agricole.
Η ΤτΕ ζητάει καθαρές λύσεις που δεν θα βαρύνουν τις ελληνικές τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι οι 2 ενδιαφερόμενες ελληνικές τράπεζες,  έχουν πρακτικά αρνητικά ίδια κεφάλαια αν αφαιρεθούν και οι προνομιούχες μετοχές.
Άρα πως μια τράπεζα θα αγοράσει μια άλλη επίσης προβληματική χωρίς κεφάλαια τα οποία είναι δανικά από το ΤΧΣ;
Τα ζητήματα είναι πολλά και το κυριότερο μην σπεύσει η αγορά να θεωρήσει ότι είναι κλεισμένο deal.