Ποιοι είναι οι άξονες της ενοποίησης Εθνικής – Eurobank

Τον βασικό άξονα του σχεδίου συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank, τις εκτιμήσεις για τις συνέργειες καθώς και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ενοποίησης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν το μεσημέρι της Πέμπτης οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία της Eurobank στο κτήριο Μποδοσάκη στην οδό Β. Αμαλίας, γίνεται ύστερα από πρόσκληση σε γεύμα της διοίκησης της Eurobank στη διοίκηση της Εθνικής.
Στο τραπέζι θα καθήσουν από την Eurobank οι κ.κ. Τ. Χριστοδούλου πρόεδρος του ομίλου, Ν. Νανόπουλος διευθύνων σύμβουλος, Ν. ΚαραμούζηςΒ. Μπαλλής και Μ. Κολακίδης, αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι και οι γενικοί διευθυντές κυρία Πόλα Χατζησωτηρίου, κ. Φ. Καραβίας, κ. Θ. Καλαντώνης, κ. Ε. Κάββαλος, κ. Μ. Βλασταράκης, κ. Κ. Βουσβούνης, κ. Σ. Ιωάννου και κ. Γ. Μαρίνος.
Από την πλευρά της Εθνικής θα είναι ο κ. Γ. Ζαννίας, πρόεδρος του ομίλου, ο κ. Α. Τουρκολιάς διευθύνων σύμβουλος και ο κ. Π. Χριστοδούλου αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος.
Οπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι, με τη συνάντηση επιχειρείται να έλθουν πιο κοντά οι διοικήσεις των τραπεζών και επίσης να περάσει το μήνυμα ότι η επιχειρούμενη συγχώνευση γίνεται σε φιλικό κλίμα.
Εξάλλου χθες σε conference call η διοίκηση της Εθνικής τόνισε ότι η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα θα διατηρήσει την παρουσία της στην Τουρκία, μέσω της συμμετοχής της στην Finansbank και ανέφερε ότι σημαντικό επίσης ρόλο παίζουν τα μερίδια που κατέχει σε αγορές των Βαλκανίων.
Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι το νέο σχήμα θα κατέχει την πρώτη θέση στην αγορά της Βουλγαρίας όπου αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες στο σύνολό τους απολαμβάνουν μερίδιο άνω του 40%.
Αναφορικά με την εξάρτηση της τράπεζας από το ΤΧΣ, η διοίκηση του ομίλου σημείωσε ότι οι συνέργειες, οι οποίες υπολογίζοται σε περίπου 600 εκατ ευρώ σε βάθος τριετίας, σε συνδυασμό με τη μεγάλη καταθετική βάση θα συμβάλουν στη μείωση της εξάρτησης από το Ταμείο.
Το μερίδιο αγοράς της νέας τράπεζας θα «αγγίζει» το 36% στις χορηγήσεις (87,3 δισ. ευρώ), 32% στις καταθέσεις (62,2 δισ. ευρώ), ενώ σε επίπεδο δικτύου τα 925 υποκαταστήματα αντιστοιχούν στο 26% της αγοράς.