Ποιοι και πόσα κερδίζουν από τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Γλυκαντικό στο «εκρηκτικό κοκτέιλ» της ανεργίας, της μείωσης αποδοχών, της εποχικής εργασίας και της αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων, αποτελεί για τους δανειολήπτες η δεύτερη, μέσα σε επτά μήνες, μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ. Η χθεσινή μείωση του επιτοκίου αναφοράς της ΕΚΤ, θα αντισταθμίσει -μερικώς- τα πολλαπλά βάρη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, καθώς θα «δουν» άμεσες μειώσεις στις δόσεις που καταβάλλουν στις τράπεζες.
Μετά τη μείωση κατά 0,25% που προέβη η ΕΚΤ τον Ιανουάριο του 2012, χθες, προχώρησε σε νέα, ίδιας τάξης μεγέθους, μείωση, η οποία ελαφρύνει περαιτέρω τους δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια συνδεδεμένα με το ευρωπαϊκό επιτόκιο αναφοράς ή με το euribor τριμήνου, το οποίο προεξοφλεί την πορεία του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Χαμηλά
Το επιτοκιακό περιβάλλον κινείται σε ιστορικά χαμηλά και κατά συνέπεια και οι δόσεις που πληρώνουν οι δανειολήπτες για τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, που έχουν συνάψει με τις τράπεζες. Οι δανειολήπτες είναι εξαιρετικά πιθανό να επωφεληθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον, αφού, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα ακολουθήσουν και νέες μειώσεις στο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.
Η επίπτωση στη δόση ενός δανείου που συνδέεται με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι άμεση. Για παράδειγμα, ένα στεγαστικό 20ετούς διάρκειας και ύψους 150.000 ευρώ που είχε επιτόκιο της τάξης του 4% (δηλαδή, το επιτόκιο της ΕΚΤ που ήταν 1% πλέον περιθωρίου 3%), είχε δόση 909 ευρώ. Με τη μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,75%, η δόση θα διαμορφωθεί στα 890 ευρώ.
Για στεγαστικό δάνειο ύψους 200.000 ευρώ, 20ετούς διάρκειας, με επιτόκιο 4,25%, η δόση που πληρωνόταν από το νοικοκυριό ανερχόταν σε 1.251 ευρώ, ενώ με 4% η δόση διαμορφώνεται σε 1.225 ευρώ. Για στεγαστικό 100.000 ευρώ, 15ετούς διάρκειας με επιτόκιο 4,25%, η δόση του δανειολήπτη ανερχόταν σε 758 ευρώ, ενώ τώρα θα κατέλθει στα 745 ευρώ.
Στα επιχειρηματικά δάνεια θα υπάρξει επίσης ελάφρυνση. Για παράδειγμα, ένα επιχειρηματικό δάνειο 300.000 ευρώ, πενταετούς διάρκειας, με 9% επιτόκιο το οποίο πληρώνεται ανά τρίμηνο, είχε δόση 19.062 ευρώ, ενώ με 8,75% η δόση θα κατέλθει σε 18.950 ευρώ.
Μειωμένες θα είναι και οι δόσεις για τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το euribor, το οποίο κινείται προεξοφλητικά. Ήδη, πριν από τη μείωση από την ΕΚΤ, το euribor τριμήνου ήταν στο 0,641, από 0,704 στις 2 Μαΐου του τρέχοντος έτους. Εκτιμάται, ότι η χθεσινή μείωση του ευρωπαϊκού επιτοκίου αναφοράς, αλλά και του επιτοκίου overnight καταθέσεων, θα διατηρήσει την πτωτική τάση των διατραπεζικών επιτοκίων.
Υπαινιγμός
Η χθεσινή μείωση του επιτοκίου του ευρώ ήταν η πρώτη κίνηση της ΕΚΤ από πέρσι το Δεκέμβριο, και η τρίτη από τότε που ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας ο Μάριο Ντράγκι, την 1η Νοεμβρίου. Το σχόλιό του πως «η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να είναι αδύναμη» και «οι κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης παραμένουν σημαντικοί», θεωρήθηκε από τις αγορές ως υπαινιγμός πως η τράπεζα αφήνει ανοικτή την πόρτα και για περαιτέρω μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Πιέσεις
Με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη να στραγγαλίζει την ανάπτυξη στην Ευρώπη και να δημιουργεί ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία, η ΕΚΤ δεχόταν έντονες πιέσεις να χαλαρώσει την πολιτική της, ακόμη και εάν τον προηγούμενο μήνα ο κ. Ντράγκι είχε εκφράσει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα που θα είχε μια μείωση επιτοκίων. Χθες, ωστόσο, σημείωσε πως η απόφαση ήταν ομόφωνη και «αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα». Η ΕΚΤ εκτός από την αναμενόμενη μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75%, μείωσε και το επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν, προχωρώντας σε «αχαρτογράφητα» ύδατα, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Τζέιμς Νίξον της Societe Generale.
«Η μείωση του βασικού επιτοκίου δεν είχε τόσο μεγάλη βαρύτητα όσο η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο μηδέν – κάτι που οδηγεί την ΕΚΤ σε αχαρτογράφητα ύδατα», είπε ο κ. Νίξον.
Μείωση επιτοκίων στη Δανία
Η κεντρική τράπεζα της Δανίας μείωσε χθες το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 0,20% από 0,45% και το επιτόκιο καταθέσεων σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στο -0,20% από +0,05%