Ποιοι υπουργοί έμειναν χωρίς… κινητό λόγω απλήρωτων λογαριασμών

Σε …«κύμα» φραγής στα κινητά τηλέφωνα πέντε υπουργείων και αρκετών δήμων και δημοτικών επιχειρήσεων είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η Cosmote λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.

Ήδη χθες «σίγησαν» τα κινητά τηλέφωνα της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ενώ έπεται και συνέχεια καθώς στη λίστα των προς φραγή συνδέσεων ανήκουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και τα τηλέφωνα των υπουργείων Εργασίας και Πολιτισμού αλλά και αρκετών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι συσσωρευμένοι απλήρωτοι λογαριασμοί των συγκεκριμένων φορέων, των οποίων τα τηλέφωνά θα σιγήσουν σε αυτό το πρώτο κύμα διακοπών, φτάνουν τα 260.000 ευρώ.

Φραγή σε κινητά υπουργών, υφυπουργών δημάρχων για απλήρωτους λογαριασμούς

Από χθες, πάντως, τα τηλέφωνα του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλου, της υφυπουργού κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου, γραμματέων, συνεργατών και υπηρεσιακών παραγόντων μπορούσαν μόνο να δέχονται κλήσεις. Οι κάτοχοί τους όμως δεν μπορούσαν να καλέσουν καθώς είχε ενεργοποιηθεί η φραγή εξερχομένων κλήσεων.

Ο νέος υπουργός κ. Γ. Μπαμπινιώτης, πάντως, δεν έχει πάρει κινητό τηλέφωνο του υπουργείου Παιδείας, αλλά χρησιμοποιεί το προσωπικό του τηλέφωνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παλαιότεροι λογαριασμοί πρώην υπουργών Παιδείας που αφορούσαν σε δεκάδες τηλέφωνα συνεργατών τα οποία πληρώνονταν από το ελληνικό δημόσιο δεν είχαν λάβει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με αποτέλεσμα να μείνουν απλήρωτοι, να διογκωθούν και χθες να διακοπούν οι συνδέσεις

Η ανεξόφλητη οφειλή του υπουργείου Παιδείας στην Cosmote ανέρχεται σε περίπου 50.000 ευρώ και αφορά στο διάστημα των 3-4 τελευταίων ετών ενώ ακόμα υψηλότερη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η οφειλή του υπουργείου Πολιτισμού.

Η φραγή στα κινητά τηλέφωνα, πάντως, αναμένεται να κάνει αδύνατη και την ενδοεπικοινωνία στα υπουργεία, καθώς η εταιρία κινητής τηλεφωνίας εφαρμόζει στους εταιρικούς πελάτες το σύστημα VPN βάσει του οποίου λειτουργούν τα πενταψήφια εσωτερικά τηλέφωνα εντός των υπουργείων και των οργανισμών.

Η τελευταία ειδοποίηση από την Cosmote στο υπουργείο Παιδείας για την τακτοποίηση της οφειλής έγινε τον περασμένο Οκτώβριο ενώ νωρίτερα είχαν ακολουθηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες επικοινωνίας και ενημέρωσης για την εξόφληση των λογαριασμών.

Ετσι, η εταιρία κινητής τηλεφωνίας αφού θεώρησε ότι εξάντλησε όλα τα περιθώρια, προχώρησε χθες στη φραγή στα κινητά τηλέφωνα. Για την απόφαση αυτή ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι η Cosmote είναι μια ιδιωτική εταιρία, η οποία στην περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών προβαίνει σε φραγή ύστερα από μια διαδικασία που δεν ξεπερνά τους τρεις μήνες από τον ληξιπρόθεσμο λογαριασμό. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα έχει μειώσει τον αριθμό των συνδέσεων που διακόπτει λόγω της εφαρμογής διακανονισμού για τις ανεξόφλητες οφειλές.