>Ποιός είναι ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης

>

Μετά τον Λουκά Παπαδήμο και τον Νικηφόρο Διαμαντούρο, οΠαναγιώτης Ρουμελιώτης είναι το πρόσωπο που προστέθηκε αργά χθες στη λίστα των υποψηφίων για τη θέση του πρωθυπουργού στη μεταβατική κυβέρνηση.

Οι τελευταίες πληροφορίες μάλιστα, αναφέρουν ότι ο κ. Ρουμελιώτης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, έρχεται σήμερα στην Ελλάδα από το Αμερική όπου βρίσκεται.
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης γεννήθηκε στο Σουέζ της Αιγύπτου στις 18 Αυγούστου του 1947.

Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στη Γαλλία. Είναι παντρεμένος, με μία κόρη.

Ο κ. Ρουμελιώτης είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Παρισιού ΙΙ, διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Παρισιού Ι και πτυχιούχος της Σορβόνης.
Διατέλεσε διαδοχικά ερευνητής και καθηγητής στο Κέντρο Σύγχρονων Οικονομικών Μεθόδων στο Παρίσι, στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών στην Αθήνα και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Από τη θέση του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά παραιτήθηκε το 1989 για να εκλεγεί μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Έχει γράψει βιβλία, δημοσίευσε επιστημονικά άρθρα και συμμετείχε σε πολλά επιστημονικά συνέδρια.

Οι δημοσιεύσεις του αφορούν τα οικονομετρικά μοντέλα του διεθνούς εμπορίου, τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, την ευρωπαϊκή ενοποίηση, την ελληνική οικονομία και την παγκοσμιοποίηση.
Έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, οργάνωσε, ως σύμβουλος του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ξενοφώντα Ζολώτα, την Υπηρεσία Ελέγχου των Εισαγωγών και Εξαγωγών και διηύθυνε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Νομισματικών και Πιστωτικών Θεμάτων του Υπουργείου Συντονισμού.
Πραγματοποίησε, επίσης για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών, διάφορες αποστολές σε αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να συμβουλεύσει τις κυβερνήσεις τους σε θέματα σχετικά με τις δραστηριότητες των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Διατέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στη Βουλή των Ελλήνων και μέλος όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο 1981-1989 και συγκεκριμένα: υφυπουργός Συντονισμού, Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας, υπουργός Εμπορίου και υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Το 1989 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής και το 1997 ειδικός εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη Διαδικασία Σταθερότητας στα Βαλκάνια.
Το 2000 το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Συμβούλιο της ΕΕ τον εξέλεξαν πρόεδρο για τον Εκδημοκρατισμό και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Βαλκάνια. Από τον Ιούνιο του 2001 ασχολείται, ως διεθνής σύμβουλος, με ευρωπαϊκά και διεθνή οικονομικά θέματα.

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης έχει τιμηθεί με πολλές διεθνείς διακρίσεις και βραβεία. Είναι Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας και τιμήθηκε με το παράσημο του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, της Πολωνικής Δημοκρατίας, καθώς και με το Βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας Εμπορικών Επιστημών και του Glob Art Innovation της Αυστρίας.