Πολιτικό ζήτημα η ανακοίνωση της ανακεφαλαιοποίησης

Εκκρεμότητες και διαφορετικές απόψεις, οι οποίες πρέπει στο τέλος να συγκλίνουν παρουσιάζονται στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι πρόκειται κυρίως για τεχνικής φύσεως ζητήματα, χωρίς όμως να διευκρινίζουν μεταξύ ποιων πλευρών διαπιστώνονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις.

Με βάση την ίδια πηγή πληροφόρησης εν όψει της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, υπάρχει ανάγκη και αναζητούνται οι δυνατότητες για την απορρόφηση περισσότερων κοινοτικών πόρων και κονδυλίων, ως αντιστάθμισμα για τις ζημίες που έχουν υποστεί οι τράπεζες. Τονίζουν δε οι ίδιες πηγές ότι ο χρόνος ανακοίνωσης των τελικών όρων βάσει των οποίων θα ολοκληρωθεί η επανακεφαλαιοποίηση και ειδικότερα το αν οι ανακοινώσεις θα γίνουν πριν ή μετά τις εκλογές είναι ένα πολιτικό ζήτημα και οι σχετικές αποφάσεις εκκρεμούν.

Το θέμα συζητήθηκε νωρίτερα την Τρίτη κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός κ.Λ. Παπαδήμος με τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Π. Θωμόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως και στο πλαίσιο της πρώτης φάσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τα απαιτούμενα ποσά των 25 δις έχουν ήδη εκταμιευθεί και είναι διαθέσιμα. Τα 18 εξ αυτών θα αξιοποιηθούν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της εθνικής τράπεζας, της Eurobank, της Alfabank και της Τράπεζας Πειραιώς.