>Πουλάει το 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το ελληνικό δημόσιο – Τα ΕΛΤΑ θα παραμείνουν μέτοχος – Τα δύο σχέδια…

>

Στην κατεύθυνση πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προσανατολίζεται το ελληνικό δημόσιο με στόχο να κινητοποιήσει τις τραπεζικές δυνάμεις σε ευρύτερες συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες δύο είναι οι προτάσεις που εξετάζονται

1)διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν όσοι θέλουν να διεκδικήσουν το ΤΤ.
Με βάση την πρόταση αυτή η τράπεζα που θα αποκτήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα έχει την δυνατότητα με μια διαδικασία σχέσης ανταλλαγής και όχι δημόσιας πρότασης να απορροφήσει το Ταμιευτήριο.

2)Η δεύτερη πρόταση περιλαμβάνει επίσης διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός στον οποίο όμως το σχήμα που τελικά θα επικρατήσει θα είναι τύπου Deutsche Telecom με τον ΟΤΕ.

Η Γερμανική εταιρία τηλεπικοινωνιών κατέχει το 30% και το δημόσιο το 20%.
Στην περίπτωση του ΤΤ θα πωληθεί το 34% δηλαδή ο πλειοδότης θα ελέγχει την καταστατική μειοψηφία ποσοστό πάνω από 33% αλλά τα ΕΛΤΑ θα διατηρήσουν το 10% που ελέγχουν.
Οι σύμβουλοι του δημοσίου προσεχώς θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την ΑΤΕ και το ΤΤ.
Συγκεκριμένα η Lazard, HSBC και Deutsche Bank μέσα στις επόμενες μέρες θα καταθέσουν τις προτάσεις τους και η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών θα κληθούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών.

Όπως έχει επισημάνει από χρώσες ενδείξεις ότι ατονεί το ενδιαφέρον για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εμφανίζονται στον τραπεζικό ορίζοντα.

Σύμφωνα με πηγές στις μεγάλες τράπεζες αρχίζει να κυριαρχεί ένα επιχείρημα το οποίο τουλάχιστον μπορεί να θεωρηθεί ανατρεπτικό.

Το ΤΤ διαθέτει πλεονάζουσα ρευστότητα 4,6 δις ευρώ είναι η διαφορά μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων.

Η ρευστότητα αυτή είναι κατά βάση τοποθετημένη σε ομόλογα που ανέρχονται σε 5,3 δις ευρώ.
Η Εθνική π.χ. αν αγόραζε το ΤΤ θα αποκτούσε πέραν των άλλων και τα 5,3 δις ευρώ ομόλογα και το χαρτοφυλάκιο από 20 θα διαμορφωνόταν στα 25 δις ευρώ ομόλογα.

Η Εθνική ελέγχει το 6% του ΤΤ. Με βάση ενδείξεις ο στόχος της Εθνικής είναι να μην καταλήξει σε κάποιο μεγάλο ανταγωνιστή.

Αν το αποκτήσει το ΤΤ η Πειραιώς η Εθνική φαίνεται να συναινεί…
Η Marfin έχει αποκτήσει το 4,5% με 4,7% του ΤΤ.
Ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές δεν είναι ο στόχος η εξαγορά του ΤΤ.
Η Marfin θα πωλήσει σε όποιον προσφέρει τα περισσότερα.
Η Alpha bank είναι αποστασιοποιημένη ενώ η Eurobank αποφεύγει να σχολιάσει.
Αν και κανείς δεν μπορεί να αναφέρει με βεβαιότητα ότι οι τράπεζες δεν θολώνουν σκόπιμα το τοπίο για λόγους επιχειρηματικής στρατηγικής, ωστόσο αυτό που προκύπτει από πολλές τράπεζες είναι ότι το ενδιαφέρον τους ατονεί ενώ αν το ΤΤ καταλήξει στην Πειραιώς δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην διαμόρφωση των νέων τραπεζικών ισορροπιών.
Η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι κάποιες τράπεζες σπρώχνουν το ΤΤ προς την τράπεζα Πειραιώς.