Πράσινη ενέργεια και πράσινα άλογα – Βαράνε κανόνι οι εταιρίες φωτοβολταϊκών

Πράσινη ενέργεια,πράσινες υποσχέσεις,πράσινα άλογα!!!
Απλήρωτοι όσοι τους πίστεψαν και έβαλαν φωτοβολταϊκά,με ότι κινδύνους για την περιουσία τουςς μπορεί να σημαίνει αυτό.
Τον κίνδυνο μαζικής πτώχευσης παραγωγών φωτοβολταϊκών επισείει ο ΣΠΕΦ με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο ΣΠΕΦ ζητά την άμεση επέμβαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να ενισχυθεί ο ΛΑΓΗΕ, είτε μέσω δανείου από το ΤΠΔ είτε μέσω της αύξησης του κεφαλαίου του και να εξοφληθούν τα χρέη προς τους παραγωγούς.
Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει τα εξής:
“Αξιότιμε κε Υπουργέ

Καταρχήν με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε προσωπικά να σας συγχαρούμε για την ανάληψη της ηγεσίας του κρίσιμου για την Εθνική Οικονομία αυτού Υπουργείου και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο ομολογουμένως έργο που καλείστε να επιτελέσετε.

Σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών μας προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα των πληρωμών των παραγωγών ενέργειας από Φ/Β, βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να επανέλθουμε και σε εσάς ζητώντας την ύστατη παρέμβασή σας όσον αφορά την κεφαλαιακή ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ είτε μέσω δανείου από το ΤΠΔ, όπως συζητείται ατελέσφορα τρεις μήνες τώρα, είτε ως αύξηση κεφαλαίου του.

Η τραγική κατάσταση στην οποία οι χιλιάδες παραγωγοί ενέργειας από Φ/Β έχουν περιέλθει όσον αφορά τις πληρωμές τους από ΛΑΓΗΕ και η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών τριών και οσονούπω τεσσάρων μηνών, τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην μαζική πτώχευση και συνιστά πλέον θρυαλλίδα ακραίων κοινωνικών συμπεριφορών ένεκα του κλίματος απόγνωσης και οργής που επικρατεί.

Όπως προφανώς γνωρίζετε ο κλάδος τον ΑΠΕ είναι χαρακτηριστικά εντάσεως κεφαλαίου και ως τέτοιος φέρει σημαντικό τραπεζικό δανεισμό με επαχθείς λόγω και της οικονομικής κρίσης όρους. Η ανελαστική τοκοχρεωλυτική εξυπηρέτηση του δανεισμού αυτού αλλά και η απόδοση ΦΠΑ για τιμολόγια που οι παραγωγοί εξέδωσαν αλλά δεν έχουν εισπράξει, απορροφά το 75% των εισροών τους και συνεπώς είναι αδύνατο να καλυφθούν από ίδια κεφάλαια.

Έτσι ο ευρύτατος αυτός κοινωνικός ιστός, η επιχειρηματική τάξη αλλά και ο τραπεζικός κλάδος που εμπλέκονται στις ΑΠΕ και τα Φ/Β ειδικότερα, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή οικονομικά μαζική κατάρρευση που όμοια της στον παρελθόν μάλλον δεν υφίσταται για να συγκριθεί.

Αξιότιμε κε Υπουργέ

Εκ της προηγούμενης θέσης σας στην Γενική Διεύθυνση του ΙΟΒΕ και της εξαιρετικής μελέτης που το ίδρυμα αυτό διεξήγαγε και δημόσια παρουσιάσατε τον Ιούλιο του 2011 σχετικά με τις στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και την απορρόφηση του 60% του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην ΑΠΕ) προς επιδότηση των ορυκτών καυσίμων, γνωρίζετε πολύ καλά πως το διευρυνόμενο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ δεν οφείλεται στις ΑΠΕ.

Σύμπλεγμα στρεβλώσεων με προεξέχοντα τον Μηχανισμό ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΜΚ) συντελούν στην τεχνητή υποβάθμιση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) και συνεπώς στην διόγκωση του κενού που το τέλος ΕΤΜΕΑΡ καλείται να καλύψει δηλαδή της διαφοράς της πλήρους αποζημίωσης των ΑΠΕ που είναι το Feed-in-Tariff (FIT) από ένα μέρος μόνο του κόστους της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής που είναι η ΟΤΣ.

Επιπλέον μέσω του μηχανισμού αυτού ζημιώνεται και η ίδια η εθνική οικονομία αφού φθηνή λιγνιτική ισχύς υποκαθίσταται από ακριβό εισαγόμενο φυσικό αέριο όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΔΕΗ έχει καταγγείλει και μάλιστα εκτός του ανταγωνιστικού «χρηματιστηρίου» του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ) και της ΟΤΣ.

Είναι λοιπόν προφανές πως όποιο πρόσκαιρο μέτρο και να ληφθεί, αν οι στρεβλώσεις αυτές δεν αρθούν ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ θα παραμένει προβληματικός. Το έλλειμμα του, που πυροσβεστικά επιχειρείται να καλυφθεί από το ΕΤΜΕΑΡ δυσφημώντας κατάφορα τις ΑΠΕ, είναι απολύτως δομικό έλλειμμα της Προμήθειας συνολικά και όχι των ΑΠΕ και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία. Στο πλαίσιο αυτό οι φορείς των ΑΠΕ έχουν επανειλημμένα προτείνει την ενσωμάτωση του στο κόστος ενέργειας.

Επιπλέον ότι επιπρόσθετο επιχειρείται να επιβαρύνει τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ όπως για παράδειγμα η ΣΗΘΥΑ άνω των 35MW (άρθρο 197, ν. 4001/2011 και ΥΑ Δ5-ΗΛ/Γ/Φ1/749 ΦΕΚ Β΄ 889/22.3.2012 για την οποία ο ΣΠΕΦ έχει προσφύγει στις 11/5/12 με αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ), οφείλει να προηγείται λεπτομερής οικονομικός προϋπολογισμός της πορείας του λογαριασμού με εξασφάλιση των απαραίτητων πρόσθετων κάθε φορά πόρων και χωρίς να διακινδυνεύεται έτσι η βιωσιμότητα των ΑΠΕ αλλά και να δυσφημούνται μονίμως αυτές στο κοινωνικό σύνολο ως μοναδικές δήθεν υπαίτιες κάθε ελλείμματος που προκύπτει.

Σε μια χώρα όπου επισταμένα ευαγγελίζεται την ανάπτυξη και προσπαθεί καθημερινά να πείσει για την ανάγκη παραγωγικών επενδύσεων, είναι αδιανόητη η βίαιη πτώχευση των ηλεκτροπαραγωγών από Φ/Β και η εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που αυτή θα επιφέρει.

Τουλάχιστον ουδείς από εμάς φαντάζεται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συντελεστεί εντός της ομαλότητας και των θεσμικών πλαισίων που γνωρίζουμε.

Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση σας προς εξόφληση των οφειλομένων στους ηλεκτροπαραγωγούς από φωτοβολταϊκά.

Για τον ΣΠΕΦ με εκτίμηση
Στέλιος Λουμάκης – Πρόεδρος
Δρ. Κώστας Δανιηλίδης – Αντιπρόεδρος
Όλγα Αγγελοπούλου – Γεν. Γραμματέας”