>
Παράθυρο στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος φαίνεται ότι άφησε η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, καθώς μιλώντας στο Γερμανικό κοινοβούλιο υποστήριξε ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο για χαμηλότερο επιτόκιο στα δάνεια της Ελλάδας, με την προϋπόθεση η Ελλάδα να συμφωνήσει να πουλήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία της (πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και πώλησης δημόσια περιουσίας 50 δισ ευρώ) και η Ιρλανδία να στηρίξει την πρόταση για ενιαία εταιρική φορολογία στη ζώνη του ευρώ.
Το νέο αναθεωρημένο επιτόκιο μπορεί να κινείται κοντά στο 4% με βάση εκτιμήσεις…
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και στο σκέλος της επιμήκυνσης του νέου χρέους φαίνεται να υπάρχει διάθεση συμφωνίας….
Τα σχόλια της Γερμανίδας καγκελάριου, σε μία συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών με τους Γερμανούς νομοθέτες, την παραμονή της σημερινής συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται να αφήνουν το περιθώριο για συμφωνία επί της αρχής στη σημερινή προπαρασκευαστική σύνοδο κορυφής. Μάλιστα, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Γερμανία θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ενίσχυση της χρηματοδοτικής δυνατότητας του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης της ΕΕ, του επονομαζόμενου EFSF, με τον όρο όμως τα κράτη με χαμηλότερες αξιολογήσεις να συνεισφέρουν κεφάλαια
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μέχρι τις αρχές της εβδομάδας η γερμανική πλευρά εμφανιζόταν ιδιαιτέρως αρνητική σε όλα τα ενδεχόμενα ελάφρυνσης της αδύναμης περιφέρειας, ενώ προωθούσε και το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας σύμφωνα με τους δικούς της όρους. Ωστόσο η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ την Τρίτη, άλλαξε το κλίμα, αρχίζοντας να διαρρέονται σχόλια και εκτιμήσεις ότι πιθανόν να υπάρξει λύση στην κρίση χρέους της ζώνης. Σημειώνεται πως η όποια απόφαση για την ενίσχυση του ρόλου του Ταμείου αναμένεται να ληφθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης στην οποία θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου.