Προβλήματα και στον κλάδο της κρουαζιέρας από τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Προβλήματα και στον κλάδο της κρουαζιέρας έχουν προκαλέσει οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα ορισμένες εταιρείες να έχουν ήδη ακυρώσει ή προσαρμόσει τα δρομολόγιά τους προκειμένου να αποφύγουν την περιοχή. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, ο συνολικός αντίκτυπος στην αγορά κρουαζιέρας των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν αναμένεται ότι θα είναι σημαντικός.

Συγκεκριμένα, χθες Πέμπτη η Royal Caribbean ανέφερε με ανακοίνωσή της ότι έχει ακυρώσει μέχρι στιγμής δύο κρουαζιέρες. Η πρώτη από το Μουσκάτ του Ομάν στο Ντουμπάι επρόκειτο να γίνει μεταξύ 16 και 26 Ιανουαρίου και η δεύτερη από το Ντουμπάι προς τη Βομβάη μεταξύ 26 Ιανουαρίου και 11 Φεβρουαρίου.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι άλλαξε το δρομολόγιο άλλης μίας κρουαζιέρας την προηγούμενη εβδομάδα, από την Άκαμπα της Ιορδανίας προς το Μουσκάτ, προκειμένου να αποβιβάσει τους επιβάτες σε ένα λιμάνι κοντά στην Αθήνα.

«Η ομάδα παγκόσμιας ασφάλειας της εταιρείας συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή και θα κάνουμε πρόσθετες αλλαγές εάν χρειαστεί» δήλωσε η Royal Caribbean.

Σε ακυρώσεις κρουαζιερών προχώρησε ήδη από την Τετάρτη και η ελβετοϊταλική εταιρεία MSC Cruises. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ακύρωσε τρεις κρουαζιέρες που είχαν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο από τη Νότια Αφρική και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την Ευρώπη, λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Η ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα και καθώς δεν υπήρχε βιώσιμο εναλλακτικό δρομολόγιο, η εταιρεία δυστυχώς αναγκάστηκε να ακυρώσει τις κρουαζιέρες» ανέφερε η MSC Cruises προσθέτοντας: «Τα τρία πλοία θα μεταβούν απευθείας στην Ευρώπη χωρίς επιβάτες και θα αποφύγουν τη διέλευση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας».

Παρότι, οι ακυρώσεις επηρεάζουν χιλιάδες επιβάτες, ο αντίκτυπος στις εταιρείες κρουαζιέρας σε παγκόσμιο επίπεδο δεν αναμένεται να είναι σημαντικός, δήλωσε ο Todd Elliott, διευθύνων σύμβουλος του ταξιδιωτικού γραφείου Cruise Vacation Outlet με έδρα τη Φλόριντα, εξηγώντας: «Πρόκειται για ένα μικρό μέρος του συνολικού στόλου και των πολυετών δρομολογίων τους, επομένως θα μπορέσουν να το ξεπεράσουν εύκολα».

Η ιταλική Costa Cruises δήλωσε στο Reuters χθες Πέμπτη ότι τα δρομολόγιά της παραμένουν «αμετάβλητα» και ότι μόνο δύο από τις κρουαζιέρες της, που έχουν προγραμματιστεί να διέλθουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενδεχομένως να επηρεαστούν, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου σκέλους μιας κρουαζιέρας που κάνει τον γύρω του κόσμου.

Η Carnival ανέφερε, από την πλευρά της, ότι η ομάδα παγκόσμιας ασφάλειας της εταιρείας συνεργάζεται με εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας ανά τον κόσμο αλλά και με κυβερνήσεις, ώστε να δωθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής των δρομολογίων της εάν χρειαστεί.

Οι αυξανόμενες από τον Νοέμβριο επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι κατά εμπορικών πλοίων έχουν προκαλέσει καθυστερήσει στο εμπόριο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, καθώς έχουν αναγκάσει πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να επιλέγουν τη μακρύτερη διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και εξέλιξή του σε μια περιφερειακή σύγκρουση με μεγαλύτερη εμπλοκή και του Ιράν.