>Προβόπουλος: Ηπιότερη η ύφεση εάν είχαν προχωρήσει ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις

>

Στην εκτίμηση ότι «η ύφεση θα ήταν ηπιότερη αν είχαν προχωρήσει ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις, αν είχαν περιορισθεί δραστικότερα τα δημοσιονομικά ελλείμματα και αν είχε βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα» προβαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο κ. Προβόπουλος τονίζει ότι σε αυτά τα θέματα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια με «μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, τόλμη και διαχειριστική αποτελεσματικότητα».

Αναφερόμενος στη συγχώνευση ALPHA-EUROBANK, σημειώνει πως «τον δρόμο που άνοιξε ο γάμος των δυο μεγάλων τραπεζών θα τον ακολουθήσουν και άλλοι» ενώ εκτιμά ότι μετά την απομείωση στα χαρτοφυλάκια ομολόγων των τραπεζών και την ολοκλήρωση της διαγνωστικής μελέτης από τη «Blackrock» «ορισμένες τράπεζες θα χρειαστεί να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, ώστε με απολύτως διαφανείς ισολογισμούς να διασφαλίσουν τη διεθνή εμπιστοσύνη και την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές». Μόνον έτσι, εκτιμά ο κ. Προβόπουλος, θα μπορέσουν να παίξουν το ρόλο τους για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Χαρακτηρίζει, επίσης, υπερβολικές τις εκτιμήσεις περί κρατικοποίησης των τραπεζών και θεωρεί ότι οι διοικήσεις θα βρουν τις ενδεδειγμένες λύσεις μέσα από την αγορά. Δηλώνει πως είναι ενθαρρυντική η άνοδος των ιδιωτικών καταθέσεων από τα τέλη Ιουλίου, υπογραμμίζει ότι η ΤτΕ είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω ρευστότητα εάν χρειαστεί και διαβεβαιώνει ότι «η διαγνωστική μελέτη δεν απειλεί κανέναν».