Προγραμματίζει απολύσεις η HSBC Ελλάδος

Σε συρρίκνωση του προσωπικού προχωρά η HSBC Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο ξεκινούν οι κρίσιμες διαβουλεύσεις μεταξύ της ΟΤΟΕ, του σωματείου εργαζομένων στην τράπεζα και της διοίκησης προκειμένου να καθοριστούν οι όροι αποχώρησης των εργαζόμενων αλλά και ο αριθμός αυτών.
Από την πλευρά της η ΟΤΟΕ θα επιχειρήσει να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας αλλά και την μακροχρόνια παρουσία της HSBC στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζουμε ότι ο όμιλος της HSBC έχει ανακοινώσει από τον Μάιο του 2011, ότι θα προχωρήσει σε συρρίκνωση του προσωπικού -σε παγκόσμιο επίπεδο- κατά 30.000 άτομα. Οι 5.000 αποχωρήσεις είχαν προγραμματισθεί για το 2011, ενώ άλλοι 25.000 εργαζόμενοι θα «φύγουν» το 2012 και 2013.
Τα παραπάνω εντάσσονται σε ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης του ομίλου προκειμένου να περιορίσει το λειτουργικό κόστος. Και στην ατζέντα των περικοπών περιλαμβάνεται και το δίκτυο στην Ελλάδα.
Ωστόσο ο όμιλος προκρίνει πάντα την πολιτική της εθελούσιας εξόδου των εργαζομένων, με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους, αντί των απολύσεων. Και αυτό θα είναι το αντικείμενο της αυριανής διαπραγμάτευσης μεταξύ ΟΤΟΕ και Σωματείου Εργαζομένων με την διοίκηση της τράπεζας.
Η ενημέρωση, ότι η HSBC σκοπεύει να προχωρήσει σε συρρίκνωση του προσωπικού της έγινε την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των εργαζομένων από τον CEO της HSBC Ελλάδας κ. Ρίτσαρντ Γκρόουζ.
Στην τράπεζα απασχολούνται σήμερα περίπου 500 εργαζόμενοι, ενώ την προηγούμενη διετία αποχώρησαν με προγράμματα εθελούσιας εξόδου περί τα 150 άτομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η HSBC δεν προτίθεται να προχωρήσει σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της στη χώρα μας. Όμως -εργαζόμενοι που ήταν παρόντες στην ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής- αναφέρουν στο Capital.gr, ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα κλείσει το γραφείο commercial banking στη Θεσσαλονίκη (απασχολούνται 9 άτομα).
Από την πλευρά της η ΟΤΟΕ σημειώνει ότι αύριο Παρασκευή ξεκινά ο γύρος διαπραγμάτευσης με τη διοίκηση της τράπεζας, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.