Προειδοποίηση από S&P για υποβάθμιση της ευρωζώνης

Υπό επιτήρηση από τον οίκο Standard & Poor’s βρίσκονται οι 15 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης (πλην Ελλάδας και Κύπρου)  με κίνδυνο πιθανής υποβάθμισης της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης. Η Γερμανία και η Γαλλία, οι ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να υποβαθμιστούν και να χάσουν το ύψος της πιστοληπτικής τους ικανότητας, που βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή βαθμίδα (τριπλό Α), μετά από ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας θα μπορούσε να μειωθεί σε δύο στάδια, όπως υποστήριξαν αξιωματούχοι της Standard & Poor’s, ενώ ο οργανισμός ετοιμάζεται να θέσει άμεσα σε αρνητική ποροοπτιή τις υπόλοιπες πέντε χώρες της ευρωζώνης, που, έως σήμερα, βαθμολογούνται με τριπλό Α, δηλαδή τη Γερμανία,την Αυστρία, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.

“Η συστημική πίεση στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες και έφθασε σε τέτοιο επίπεδο που μια αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης όλης της ευρωζώνης να  θεωρείται δικαιολογημένη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος S&P, ενώ διατήρησετις αρνητικές προοπτικές για την Κύπρο και την η Ελλάδα τις οποίες εξαιρείαπό το « καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης» (CreditWatch).

Νωρίτερα σε δημοσίευμα των Financial Times έγινε γνωστό ότι ο διεθνής Οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s (S&P) αναμένεται να προειδοποιήσει τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλα τέσσερα  κράτη της Ευρωζώνης με αξιολόγηση “ΑΑΑ” (triple A) ότι κινδυνεύουν να χάσουν την κορυφαία πιστοληπτική τους αξιολόγηση λόγω της κλιμάκωσης της οικονομικής και πολιτικής αναταραχής στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα  των FT, η Standard and Poor’s  αναμένεται να ανακοινώσει πως θέτει τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο «σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης» (creditwatch negative), γεγονός που σημαίνει πως υπάρχουν 50% πιθανότητες να υποβαθμιστεί το αξιόχρεό τους εντός 90 ημερών.

Υπό επιτήρηση από τον οίκο Standard & Poor’s βρίσκονται και οι 17 χώρες της ευρωζώνης  με κίνδυνο πιθανής υποβάθμισης της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης και όχι μόνο η Γερμανία, Γαλλία και 4 χώρες που αναφέρθηκαν, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του οίκου που γνωρίζουν την απόφαση, μετέδωσε λίγο αργότερα το πρακτορείο Bloomberg.