>
Κρίσιμη συνάντηση με την τριανδρία της Τρόικας που καταφθάνει στην Αθήνα θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Τα στελέχη της από χθες πραγματοποιούν συνεχείς επαφές με αξιωματούχους. Φέρονται αποφασισμένα να μείνουν όσες ημέρες χρειαστεί για να βγάλουν άκρη με το «κουβάρι» των μέτρων και των ελλειμμάτων.
Η σημερινή συνάντηση «κορυφής» αναμένεται ότι θα κρίνει το χρόνο παρουσίας στην Αθήνα, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να παραταθεί. Αύριο ο υπουργός αναχωρεί για το άτυπο Ecofin και προγραμματίζεται να επιστρέψει την Κυριακή. Αν κριθεί -όπως προτείνουν τα στελέχη που είναι ήδη στην Αθήνα- ότι χρειάζεται επιπλέον παραμονή, τότε η αρχικά διήμερη κάθοδος θα μετατραπεί σε πολυήμερη «εξέταση» που θα διαρκέσει έως την άλλη εβδομάδα.
Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν ότι πρόκειται για την πιο κρίσιμη κάθοδο της Τρόικας από την σύναψη του Μνημονίου:
– Πρέπει να βρεθεί άκρη με το έλλειμμα των προηγούμενων ετών, που είναι ακόμη άγνωστο πού θα καταλήξει, ώστε να συμφωνηθεί το ύψος των πρόσθετων μέτρων του 2011. Το ποσό των 1,74 δισ. ευρώ που εγγράφηκε στην προηγούμενη αναθεώρηση του Μνημονίου θεωρείται πολύ πιθανό να αυξηθεί, άγνωστο πόσο.
Είναι πιθανό προς το παρόν να καταλογισθούν μόνο οι αστοχίες στα έσοδα του 1ου τριμήνου που έχουν στα χαρτιά τους οι επιτηρητές και όχι οι αποκλίσεις του 2010, καθώς τα στοιχεία αυτά αμφισβητούνται και από τα κοινοτικά στελέχη για την απόλυτη ακρίβειά τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη, λίγες μόνο ημέρες μετά την αποστολή του πρώτου «λογαριασμού» από την ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα έχει αλλάξει ξανά.
– Πρέπει να οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου Πακέτου, για την εύρεση των 22 δισ. ευρώ εισπρακτικών μέτρων και των 50 δισ. ευρώ αποκρατικοποιήσεων για τη μείωση του χρέους.
Χθες τα κλιμάκια της τρόικας είχαν συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων Γ. Χριστοδουλάκη, από τον οποίο ζήτησαν εξηγήσεις για τον σχεδιασμό του 2011, αλλά και το νέο πρόγραμμα σχέδιο του οποίου είναι ήδη έτοιμο σε τεχνικό επίπεδο, αλλά δεν έχουν ληφθεί κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις (π.χ. διασφαλίσεις στην πώληση ακινήτων-ΔΕΚΟ, αποφάσεις για το ποσοστό ελέγχου του δημοσίου, θέση κυβέρνησης για τον τραπεζικό τομέα κλπ.).
Επίσης συναντήθηκαν με τον Ειδικό Γραμματέα ΔΕΚΟ, Γ. Κυριακό, από τον οποίο περιμένουν πολύ μεγάλη συγκράτηση δαπανών που θα στηρίξει το μεσοπρόθεσμο. Κεντρικό ζήτημα ήταν η αναδρομική περικοπή του 10% των απολαβών και στις ΔΕΚΟ που ακόμη δεν έχει επιβληθεί (στις εισηγμένες) και το νέο κύμα μέτρων στους φορείς του ευρύτερου δημοσίου.
Τελική ημερομηνία είναι η προσεχής Παρασκευή 15 Απριλίου. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να λάβει όλες τις αποφάσεις, να τις εντάξει σε νομοσχέδιο και να κάνει ανακοινώσεις που θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Οι αποφάσεις θα εγκριθούν από υπουργικό συμβούλιο και στελέχη της Τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζουν την άποψη ότι πρέπει να μείνουν έως την τελευταία στιγμή για να αποφευχθούν «δυσάρεστες» για τους όρους του Μνημονίου εκπλήξεις.