Προσεκτικός με την Ιταλία ο Σόιμπλε

Αισιόδοξος ενόψει της σημερινής συνάντησης της Άνγκελα Μέρκελ με τον Μάριο Μόντι στη Ρώμη εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας τη στενή συνεργασία Γερμανίας-Ιταλίας.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό SWR, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αντέκρουσε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ήττα της Γερμανίας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. «Θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να πανικοβαλλόμαστε από όσα γράφονται ευκαιριακά σε ιταλικές, μερικές φορές και σε γερμανικές εφημερίδες», είπε.

Ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε κουραστικές τις διαπραγματεύσεις της Συνόδου Κορυφής αλλά καλό το αποτέλεσμά τους. «Συνεργαζόμαστε στενά και με πλήρη εμπιστοσύνη με την ιταλική κυβέρνηση και έχουμε κοινή ευθύνη να αντιμετωπίσουμε το ταχύτερο δυνατόν την αβεβαιότητα στις χρηματαγορές», τόνισε.

Αναφορικά με το υπέρογκο γερμανικό χρέος που ξεπερνά τα 2 τρισ. ευρώ, είπε ότι ο μεσοπρόθεσμος οικονομικός σχεδιασμός της Γερμανίας δείχνει ότι η χώρα είναι σε καλό δρόμο προς τη μείωση των ελλειμμάτων, κάτι που ενσωμάτωσε στο σύνταγμά της.

«Αν κάνουν το ίδιο όλες οι χώρες της Ευρώπης και ειδικά οι χώρες της ευρωζώνης, τότε θα ξεπεραστεί η κρίση. Αλλά αυτός είναι ο απαραίτητος δρόμος. Ο καθένας πρέπει λύσει τα δικά του προβλήματα. Κι εμείς έχουμε προβλήματα αλλά τα λύνουμε. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άλλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.