ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΑΤΜ: Πως μας κλέβουν το PIN και τα λεφτά οι απατεώνες (VIDEO)

Τον τρόπο με τον οποίο μας κλέβουν το PIN και μας “αντιγράφουν” την κάρτα οι επιτήδειοι, με στόχο να πάρουν όσα μετρητά έχουν απομείνει στο λογαριασμός μας, αναδεικνύει σχετικό video, που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, ενώ παράλληλα δημοσιεύει και έναν “οδηγό” με συστάσεις για ασφαλείς συναλλαγές μέσω ΑΤΜ.

 

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και οι τράπεζες μέλη της έχουν διαπιστώσει, ότι την καλοκαιρινή περίοδο παρατηρείται συνήθως αύξηση των κρουσμάτων αντιγραφής από τα ΑΤΜ, των στοιχείων των κάθε είδους καρτών και υποκλοπής του ΡΙΝ τους , με σκοπό παράνομες δραστηριότητες.
Για το λόγο αυτό, με γνώμονα την προστασία του καταναλωτή και την ασφάλεια των συναλλαγών και παράλληλα με τα μέτρα ασφαλείας που οι ίδιες οι τράπεζες  πρώτες λαμβάνουν, υπενθυμίζουν και συνιστούν προς όλους τους κατόχους καρτών τα εξής:

Χειριστείτε την κάρτα σας όπως και τα μετρητά. Ελέγχετε συχνά ότι  η κάρτα βρίσκεται στο πορτοφόλι σας.

Αποστηθίστε τον Προσωπικό Αριθμό Αναγνώρισης (PIN) και σε κάθε περίπτωση μην τον σημειώνετε με οποιονδήποτε τρόπο σε μέσο που μπορεί να συνδυαστεί με την κάρτα.

Ελέγχετε προσεκτικά το χώρο που βρίσκεται το ΑΤΜ πριν κάνετε τη συναλλαγή σας. Εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε ασυνήθιστο, μην προχωρήσετε σε συναλλαγή, επικοινωνήστε αμέσως με την Τράπεζά σας και μόνο στα τηλέφωνα που εμφανίζονται στις οθόνες των ΑΤΜ.

Όταν πληκτρολογείτε τον PIN, καλύπτετε πάντα το χέρι σας με το άλλο χέρι, ή κάποιο έγγραφο ή αντικείμενο.  Αποφεύγετε έτσι να δουν τον PIN σας.

Μην γνωστοποιείτε τον PIN σας  σε τρίτα πρόσωπα ακόμα και συγγενείς, ούτε σε πρόσωπα τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο επιδιώκουν να σας αποσπάσουν αυτή την πληροφορία, ισχυριζόμενοι ότι είναι υπάλληλοι τραπεζών ή άλλων φορέων ή αρχών.  Οι τράπεζες δεν έχουν αναθέσει σε υπαλλήλους τους, ή τρίτους, ποτέ τέτοια καθήκοντα

Βεβαιωθείτε ότι ο ΡΙΝ σας δεν έχει διαρρεύσει. Σε αντίθετη περίπτωση ζητήστε από την τράπεζά σας να σας αποστείλει νέο ΡΙΝ ή αλλάξτε τον αμέσως.

Αλλάζετε συχνά τον PIN σας. Έχετε αυτή τη δυνατότητα μέσω της οθόνης των ΑΤΜ και μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο για  όλες τις κάρτες σας ενώ, ποτέ μην επιλέγετε PIN που μπορεί να προβλεφθεί (ημερομηνία γέννησης, αριθμός αυτοκινήτου κ.ο.κ.). Η κάρτα σε συνδυασμό με τον PIN  είναι μετρητά.

Προσέχετε κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.  Άν υπάρχει επόμενος πελάτης βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας ώστε να μην μπορεί να αντιληφθεί τι πληκτρολογείτε. Χρησιμοποιείστε το σώμα σας με τρόπο ώστε να μην φαίνεται η συναλλαγή.

Κάνετε οι ίδιοι τις συναλλαγές σας.  Μην επιτρέπετε να σας βοηθήσουν  τη στιγμή της συναλλαγής, δίνοντας κάρτα ή και Κωδικό.

Αν η κάρτα σας παρακρατηθεί απ΄το ATM, βεβαιωθείτε γι’ αυτό, και επικοινωνήστε άμεσα με την τράπεζα και μόνο στα τηλέφωνα που εμφανίζονται στις οθόνες των ΑΤΜ.

Αν χάσετε ή σας κλέψουν την κάρτα σας  δηλώστε  αμέσως την απώλεια ή την κλοπή στην Τράπεζα και πάλι μόνο στα τηλέφωνα που εμφανίζονται στις οθόνες των ΑΤΜ.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών υπογραμμίζει, ότι βασική επιδίωξη των τραπεζών είναι οι ασφαλείς και γρήγορες συναλλαγές. Επισημαίνει δε, ότι είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό χιλιάδες ΑΤΜ,  τα οποία, λειτουργώντας σε 24ωρη βάση, αποτελούν σύγχρονο και ασφαλή τρόπο συναλλαγών με συνεχώς διευρυνόμενη χρήση και στις περισσότερες περιπτώσεις με  μηδενικό κόστος για τον πελάτη.