Προσχέδιο Κομισιόν: Πλαφόν 180-200 ευρώ για ρεύμα από ΑΠΕ – Φόρος 33% στα υπερκέρδη διυλιστηρίων

Πλαφόν 180 με 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εταιρείες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνικά εργοστάσια, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων έναντι της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Η Κομισιόν, η οποία πρόκειται να παρουσιάσει αύριο ένα άνευ προηγουμένου σχέδιο παρέμβασης στις αγορές ενέργειας, σχεδιάζει επίσης να προτείνει προσωρινή εισφορά για τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων, που θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 33% των υπερ-κερδών τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ως βάση θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη προ φόρων του οικονομικού έτους 2022 που είναι τουλάχιστον 20% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τριών ετών από το 2019 και μετά.

Για να μειώσει τη ζήτηση ενέργειας, η Κομισιόν εξετάζει έναν στόχο για περικοπή 10% της συνολικής κατανάλωσης αλλά και έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής κατά 5%.

Οι τελικοί αριθμοί θα πρέπει να εγκριθούν από τους επιτρόπους της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα, ενώ στη συνέχεια θα απαιτηθεί η έγκριση από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, κάποιες κυβερνήσεις ενδέχεται να πιέσουν για αλλαγές στο σχέδιο της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έπειτα και από τις βαθιές διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού του πακέτου, την περασμένη εβδομάδα.