Προχωράει το σχέδιο συγχώνευσης του ΕΣΥ

Σε αναβρασμό βρίσκεται το προσωπικό έξι τουλάχιστον νοσοκομείων της Αττικής, τα οποία -όπως όλα δείχνουν- φιγουράρουν πρώτα στη λίστα αυτών που οδηγούνται προς συγχώνευση ή όπου κριθεί αναγκαίο, ακόμη και στο κλείσιμο. Πρόκειται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, για το Γ. Ν. Πατησίων, το Γ.Ν.Α «Η Ελπίς», το Γ.Ν. «Παμμακάριστος», το Κωνσταντινοπούλειο στη Νέα Ιωνία, την Πολυκλινική – Γενικό Νοσοκομείο Αττικής και το Νοσοκομείο Μελισσίων – Αμαλία Φλέμινγκ. Τα παραπάνω νοσοκομεία, με βάση τα στατιστικά που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Υγείας εμφανίζονται να παρουσιάζουν μειωμένη αποδοτικότητα, ενώ κανένα δεν ξεπερνά σε πληρότητα το 50%, κάτι που βέβαια δεν αποδέχονται οι εργαζόμενοι -κάνουν λόγο για «λανθασμένα στοιχεία»- οι οποίοι προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.

«Πιέζει ασφυκτικά η τρόικα»

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος είχε δύο διαδοχικές συναντήσεις με τους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας, μια την προηγούμενη Παρασκευή και μια χτες, από τους οποίους ζήτησε να είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στις δηλώσεις τους περί συγχώνευσης και συνλειτουργίας των νοσοκομείων. «Αυτές οι λέξεις να λέγονται με πολύ μεγάλη προσοχή» φαίνεται να είπε χαρακτηριστικά στους διοικητές ο υπουργός Υγείας, από τους οποίους απαίτησε μεγάλες προσπάθειες για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς «οι πιέσεις της τρόικας για την περιστολή των δαπανών λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας είναι πολλές».

Ο υπουργός Υγείας ζήτησε ακόμη από τους διοικητές να ξεχάσουν τακτικές του παρελθόντος, λέγοντας με νόημα πως «μόνο οι ικανοί θα προχωρήσουν» και κρούοντας στην ουσία το καμπανάκι του κινδύνου για τους διοικητές εκείνους που δεν θα καταφέρουν να περιορίσουν τις δαπάνες στα νοσοκομεία τους. Είναι ενδεικτικά μάλιστα τα όσα ειπώθηκαν για τις απλήρωτες εφημερίες του ιατρικού προσωπικού: ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε πως θα τακτοποιηθούν οι οφειλές για τις εφημερίες κατά το πρώτο εξάμηνο, για τους επόμενους όμως μήνες ζήτησε από τους διοικητές να περιορίσουν τις εφημερίες δραστικά.

Κρίσιμοι οι επόμενοι τέσσερις μήνες

Εν τω μεταξύ, τέσσερις μήνες περιθώριο φαίνεται να έχει δώσει η τρόικα στον υπουργό Υγείας μέχρι να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα συγκράτησης των δαπανών της υγείας, οπότε όλα δείχνουν πως οι επόμενες κινήσεις του υπουργείου θα πρέπει να γίνουν σχεδόν αστραπιαία.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενόψει και της επικείμενης συνάντησης με την τρόικα. Η συνάντηση στο υπουργείο Υγείας, εκτός απροόπτου, έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου «συρρίκνωσης» του ΕΣΥ.

Η βαρύτητα δίνεται κυρίως στα αστικά κέντρα, καθώς στην περιφέρεια οι νοσοκομειακές δομές είναι πιο περιορισμένες και οι συγχωνεύσεις θα δημιουργούσαν ζητήματα αναφορικά με την πρόσβαση των ασθενών σε αυτές. Οι πληροφορίες θέλουν τις νησιωτικές περιοχές να εξαιρούνται από τα σχέδια της συγχώνευσης, δεν θα συμβεί όμως το ίδιο και με την Κρήτη. «Το Λασίθι έχει τέσσερα νοσοκομεία» φέρεται να είπε ο Α. Λυκουρέντζος, ενώ βέβαιη θεωρείται και η συγχώνευση των νοσοκομείων Άργους και Ναυπλίου.

Η τρόικα έχει ζητήσει εντόνως την περιστολή των λειτουργικών δαπανών στον τομέα των δημόσιων νοσοκομείων και τη μείωση κατά 10.000 κλίνες τουλάχιστον.

Σε θέση μάχης οι εργαζόμενοι

«Τα νοσοκομεία υπό κατάργηση – συγχώνευση ουσιαστικά σηκώνουν το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης αφού είμαστε η μοναδική χώρα ίσως στον πλανήτη που δεν έχει οργανωμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη» αναφέρει στην τελευταία ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων και προειδοποιεί με κινητοποιήσεις. «Είναι αιτία για την ΠΟΕΔΗΝ και τους υγειονομικούς η συρρίκνωση, η απαξίωση, η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας – πρόνοιας που επιχειρείται με τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις νοσοκομείων, κλινών, κλινικών και προνοιακών μονάδων» αναφέρει χαρακτηριστικά η ομοσπονδία στην ανακοίνωσή που εξέδωσε.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Πηγή:www.capital.gr