>Πρωτοπορία Εθνικής στις νέες τεχνολογίες

>
«Η εποχή μας προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα, αρκεί να αποφασίσουμε να κινητοποιηθούμε, να συνεργαστούμε και να καινοτομήσουμε. Συνειδητοποιώντας τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα ως χώρα, επενδύοντας στη γνώση και στις δημιουργικές ιδέες, μπορούμε να πετύχουμε κάτι που άλλες χώρες με ανάλογους πληθυσμούς έχουν ήδη καταφέρει. Σημαντικό είναι να περάσουμε στη δράση.

Είναι απαραίτητο να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, και σε συλλογικό επίπεδο, να δώσουμε κίνητρα για να πάμε κόντρα σε νοοτροπίες του χθες. Πρωτοβουλίες που θα προέρχονται τόσο από την πλευρά της πολιτείας, όσο και από την επιχειρηματική κοινότητα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η υποστήριξη και επιβράβευση των νέων με ιδέες και όραμα, του ανθρώπινου κεφαλαίου που ενεργοποιείται στην κατεύθυνση της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας, αποτελεί σημαντική και σταθερή επιδίωξη της Εθνικής Τράπεζας». Ευκαιρία για τις επισημάνσεις αυτές του κ. Ταμβακάκη η ολοκλήρωση του διαγωνισμού της Εθνικής Τράπεζας «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία».

Λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του πρώτου i-bank store που αξιοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ψηφιακές τεχνολογίες, η τράπεζα βράβευσε δέκα προτάσεις του διαγωνισμού που διοργάνωσε και στον οποίο συμμετείχαν 674 άτομα με υποβολή 403 προτάσεων.

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων εστιάστηκε στην εξεύρεση λύσεων σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και σχετίζονται με το περιβάλλον, την ασφάλεια των τραπεζικών συναλλαγών και τις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου. Σε τελετή που διοργανώθηκε την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011 στο Μέγαρο Μελά της Εθνικής Τράπεζας, απονεμήθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία», παρουσία της υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, του ειδικού γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού, Αντώνη Μαρκόπουλου, του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλειου Ράπανου και του διευθύνοντος συμβούλου, Απόστολου Ταμβακάκη, στελεχών της Τράπεζας και παραγόντων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

• Το πρώτο χρηματικό βραβείο, αξίας 20.000 ευρώ, απονεμήθηκε στον κ. Τσεκούρα Παναγιώτη για την πρότασή του στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας με τίτλο «Φωτοβολταϊκοί και θερμικοί ηλιακοί συλλέκτες Fresnel». Ο κ. Τσεκούρας είναι 27 ετών, διδακτορικός φοιτητής του ΕΜΠ.
• Το δεύτερο χρηματικό βραβείο, αξίας 10.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην κ. Χατζηδημήτρη Μαγδαληνή για την πρότασή της η οποία συνδυάζει τα κοινωνικά δίκτυα και τις συναλλαγές μέσω κινητού, με τίτλο «Από τα κοινωνικά δίκτυα στα δίκτυα πληρωμών».
• Το τρίτο χρηματικό βραβείο, αξίας 6.000 ευρώ, απονεμήθηκε στον κ. Κώστα Αθανάσιο και στην κα Φιλιππαίου Γεωργία για την πρόταση εξοικονόμησης ενέργειας με τίτλο «Συσκευή 4ΕCO2 συνεχούς αναπροσαρμογής της βέλτιστης λειτουργίας του συστήματος καύσης με δυνατότητα καταγραφής».
• Το τέταρτο χρηματικό βραβείο, αξίας 4.000 ευρώ, απονεμήθηκε στον κ. Διαμαντίδη Αναστάσιο για την πρότασή του στον τομέα παροχής υπηρεσιών μέσω διαδικτύου με τίτλο «Προσφορά υπηρεσιών σε καταναλωτές για την εύρεση του κατάλληλου επαγγελματία και σε επαγγελματίες για άμεση προσφορά εργασίας».

Στις υπόλοιπες έξι προτάσεις που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού απονεμήθηκαν χρηματικά βραβεία αξίας 1.500 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων στην τρίτη φάση του διαγωνισμού ήταν τα 30 έτη, με το ένα τρίτο των συμμετεχόντων να είναι γυναίκες.

Στην τελετή παρέστη ως κεντρικός ομιλητής ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Απόστολος Δοξιάδης, που ανέλυσε, διαχρονικά, την έννοια της καινοτομίας. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, που τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας της Εθνικής για την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών και τις ενέργειες της πολιτείας μέσω ενδεικτικά του προγράμματος «Ζεύξεις» για αξιοποίηση, σε διεθνές επίπεδο, των ιδεών. Ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, Αντώνης Μαρκόπουλος, αναφέρθηκε στις νομοθετικές δράσεις του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την ενίσχυση της καινοτομίας.