>
Την ώρα που οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο του 7%, στη Wall διαδραματιζόταν ένα πρωτοφανές sell off, μετά τους κλυδωνισμούς που σημειώνονται στην Ευρώπη, απόρροια της ιταλικής αστάθειας και της ελληνικής αναβλητικότητας στην επιλογή του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης.
O Dow σημείωσε πτώση 3,20% στις 11.781 μονάδες, ο Nasdaq έχασε 3,86% στις 2.622 μονάδες ενώ ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 3,67% στις 1.229 μονάδες.
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές με το βλέμμα στραμμένο στην Ιταλία και την αγορά ομολόγων όπου αναστάτωση έχει προκαλέσει η απόφαση των οίκων εκκαθάρισης CC&G και LCH.Clearnet να αυξήσουν τα margin για τη διαπραγμάτευση των ιταλικών ομολόγων.
Ο FTSE στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,92% στις 5.460 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι έχασε 2,17% στις 3.075 μονάδες ενώ ο DAX βρέθηκε στο -2,21% και τις 5.830 μονάδες.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης υποχώρησε 3,8%, ενώ την ίδια ώρα η ΕΚΤ σύμφωνα με μαρτυρίες traders παρεμβαίνει επιθετικά στη δευτερογενή αγορά διετών και δεκαετών ομολόγων, τα οποία σήμερα σημείωσαν κούρσα που οδήγησε τις αποδόσεις τους ακόμη και στο 7,4%, οδηγώντας την Barclays να αποφανθεί πως «δεν υπάρχει επιστροφή» για την Ιταλία.
Σημαντική καταβύθιση σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος. Στο -6,4% η Deutsche Bank και στο -5,6% η Commerzbank στη Φρανκφούρτη. Στο Παρίσι η BNP Paribas υποχώρησε 4,3%, η Credit Agricole 3% και η Societe Generale 5,7%. Στο -5,8% βρέθηκε η HSBC, στο -4,9% η Barclays και στο -2,7% η Royal Bank of Scotland στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στην Ιταλία, η UniCredit υποχώρησε 6,1% και η Intesa SanPaolo 5,4%.
Για τη «χαμένη δεκαετία» της παγκόσμιας οικονομίας κάνει λόγο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, βλέποντας ως μοναδική λύση την κοινή διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση των κινδύνων της ανάπτυξης.
«Στο κόσμο τον οποίο ζούμε, καμία χώρα δεν μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της», δήλωσε χαρακτηριστικά η Lagarde, σε ομιλία της στο Πεκίνο.
Η ίδια σχολίασε παραστατικά ότι «μαύρα σύννεφα» σκιάζουν την παγκόσμια οικονομία. «Οι ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν την πρωταρχική ευθύνη να ανασηκώσουν την ανάπτυξη, με μπροστάρη την Κίνα, η οποία οφείλει να αυξήσει την κατανάλωση και να απελευθερώσει το γουάν», τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου.
Η ίδια υπογραμμίζει και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Ιταλία.
Κλίμα Ευρώπης στο Χ.Α.
Σε αρνητικό πρόσημο έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χ.Α., αφού οι πληροφορίες για το όνομα του νέου πρωθυπουργού δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες της αγοράς.
Επενδυτές, συναλλασσόμενοι και χρηματιστές δηλώνουν τον έντονο προβληματισμό τους, αφού όλα δείχνουν ότι και η νέα κυβέρνηση θα προέρχεται από τον κομματικό σωλήνα της απελθούσης και από τεχνοκράτες που διακριτικά θα έχουν την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η νέα κυβέρνηση ουσιαστικά έχει ως μόνη δουλειά την ψήφιση του προϋπολογισμού, την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και το να οδηγήσει τη χώρα ομαλά σε εκλογές.
Ήδη η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε από σήμερα και μαζί της μιά μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας, σχολιάζουν παράγοντεες της αγοράς. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,61%, στις 767,11 μονάδες, με την αγορά να κινείται ενδοσυνεδριακά χαμηλότερα, έως τις 754 μονάδες. Παράγοντες της αγοράς ανησυχούν λέγοντας ότι ενώ η χώρα θα έπρεπε να εκπροσωπηθεί από ανθρώπους κύρους, εγνωσμένης αξίας και με εκτόπισμα στα διεθνή fora, τελικώς επιλέγεται λύση εκ των έσω, όταν στην Ε.Ε. “σκάνε” ζητήματα υψίστου σημασίας, όπως οι πολιτικές εξελίξεις και η οικονομική περιδίνηση της Ιταλίας.
Παράλληλα, στην Ευρώπη, Μέρκελ – Σαρκοζί ανοίγουν θέμα Ευρώπης δύο ταχυτήτων, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η Ευρώπη θα χωριστεί στα δύο και με διαφορετικά νομίσματα μέχρι τον Μάιο, αν η κατάσταση στην Ιταλία λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Στο Χ.Α. τη νύφη πλήρωσαν πάλι οι τράπεζες. Πάνω από 9% υποχώρησε η μετοχή της Alpha, στο 1,11 ευρώ και με όγκο 5,1 εκατ. τεμαχίων, 6,45% υποχώρησε η Εθνική, στα 2,03 ευρώ και όγκο 9,45 εκατ. τεμαχίων, 6,30% η μετοχή της Πειραιώς, στα 0,2530 με συναλλαγές 5,4 εκατ. τεμαχίων και 5,66% η μετοχή της Eurobank, με 2,08 εκατ. τεμαχίων. Από τον 20άρη διασώθηκε μόνο η μετοχή της Coca Cola, που ενισχύθηκε κατά 3,52%, ενώ αμετάβλητη στα 5,75 εευρώ έκλεισε η μετοχή της ΔΕΗ.