Πρόστιμο – μαμούθ 22 εκατομμυρίων δολαρίων για μίζες σε Έλληνες γιατρούς

Επιβολή προστίμου 22 εκατομμυρίων δολαρίων αποφάσισε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στη θυγατρική της βρετανικής εταιρείας ιατρικού υλικού Smith and Nephew με την κατηγορία της δωροδοκίας γιατρών στην Ελλάδα.

Η εταιρεία παραδέχθηκε ότι επί μία δεκαετία έως και το 2008 κατέβαλλε “παράτυπες πληρωμές” συνολικού ύψους 9,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε Έλληνες γιατρούς μέσω ενός δικτύου υπεράκτιων εταιρειών.

Οι πληρωμές αποσκοπούσαν στην εξασφάλιση παραγγελιών προϊόντων της εταιρείας, κυρίως ορθοπεδικών εξαρτημάτων και έφταναν στο 40% του κόστους των παραγγελλόμενων προϊόντων.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα του διανομέα προϊόντων της εταιρείας στην Ελλάδα οι μίζες δικαιολογούνται ως “αναπόφευκτο δεδομένο της ελληνικής ζωής”, με την επισήμανση ότι οι ανταγωνίστριες εταιρείες πλήρωναν 30% με 40% μεγαλύτερες μίζες.

Η αμερικανική δικαιοσύνη εξετάζει παρόμοιες καταγγελίες και κατά άλλων εταιρειών ιατρικού υλικού που διατηρούσαν εμπορική σχέση με την Ελλάδα.

Οι υποθέσεις αποκαλύφθηκαν μετά τις ανάλογες ενέργειες του φαρμακευτικού κολοσσού Johnson & Johnson, που οδήγησαν στη φυλάκιση του πρώην επικεφαλής της βρετανικής θυγατρικής De Puy International.

Σε ανακοίνωσή της η Smith and Nephew τονίζει ότι οι πρακτικές του παρελθόντος δεν την εκφράζουν σήμερα. Η εταιρεία, που προχώρησε σε διακανονισμό, αποδέχθηκε επιτήρηση της οικονομικής λειτουργίας της επί 18 μήνες.

Η υπόθεση αυτή, όπως σημειώνουν οι Financial Times, έρχεται σε μία περίοδο που οι αρχές δίνουν αγώνα να ανασυστήσουν τον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα που μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης και διαφθοράς οδήγησε στη διόγκωση της χρήσης των ιατρικών προϊόντων.