Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαικα χρηματιστήρια – Εν αναμονή της ΕΚΤ

Σε αρνητικό πρόσημο οι ευρωπαϊκές αγορές  καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε πτώση 0,1% στις πρώτες συναλλαγές, με τους κλάδους να διαπραγματεύονται σε μικτό έδαφος. Αυτή την ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,19% στις 476,16 μονάδες. Οι τραπεζικές μετοχές σημείωναν πτώση 0,6%, ενώ οι μετοχές των χημικών προϊόντων σημείωναν άνοδο 0,5%.

Στις επιμέρους αγορές, ο βρετανικός FTSE 100 με απώλειες 0,25%, ο γερμανικός DAX υποχωρεί 0,30%, ο γαλλικός CAC 40  χάνει 0,17%, ο ιταλικός FTSE MIB στο -0,55% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχωρεί κατά 0,92%

Μια μετοχή που ξεχωρίζει σήμερα είναι αυτή της Nokia που ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει διετές πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ αυτό το τρίμηνο, αφού ανέφερε ότι τα κέρδη της έπεσαν κατακόρυφα το 2023. Οι μετοχές της Nokia σημείωναν άνοδο 7% νωρίτερα στο Λονδίνο.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια στο τρέχον υψηλό ρεκόρ τους μετά τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές τιμολογούν περίπου 60% πιθανότητα η πρώτη μείωση των επιτοκίων να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters σε στοιχεία της LSEG.

Οι ευρωπαϊκές αγορές διαπραγματεύονταν σε θετικό πρόσημο χθες Τετάρτη μετά τα στοιχεία για τον σύνθετο PMI της ευρωζώνης που έδειξαν άνοδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, δίνοντας ώθηση στους επενδυτές ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ. Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία του PMI του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν τον Ιανουάριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών.