Πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια

Οι κινεζικές μετοχές ανέστρεψαν τις απώλειες και έσπασαν ένα πενθήμερο σερί απωλειών, ενώ οι περισσότερες ασιατικές αγορές ξεκίνησαν την εβδομάδα των εορτών σε μεγάλο βαθμό χαμηλότερα, λόγω των φόβων για υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,54% για να κλείσει στις 36.354,16 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix σημείωσε άνοδο 0,67% για να κλείσει στις 2.556,71 μονάδες.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ με απώλειες 0,08%, ο κινεζικό CSI 300 σημείωσε άνοδο 0,65%, ωστόσο ο δείκτης Shanghai Composite της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε πτώση 1,02% αφού κατέγραψε απώλειες. Μια ιδιωτική έρευνα για τη δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών στην Κίνα έδειξε ηπιότερη επέκταση. 

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,92%, παρασυρόμενος από τις απώλειες της βαριάς Samsung Electronics και ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,79%.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,95% και έκλεισε στις 7.625,9 μονάδες, υποχωρώντας από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε την Παρασκευή. Οι αγορές ανέμεναν επίσης την απόφαση για τα επιτόκια από την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας την Τρίτη.

Η Κίνα, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ θα κάνουν λιγότερες εβδομαδιαίες συναλλαγές, καθώς πλησιάζει το σεληνιακό νέο έτος.