Πωλούνται γνωστές ελληνικές επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας

Μπορεί η προσπάθεια σωτηρίας της χώρας να βρίσκεται στο peak της και στους δρόμους της Αθήνας να εξελίσσεται μια «μάχη» μεταξύ συμφωνούντων και διαφωνούντων με το Μνημόνιο 2, ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει στελέχη μεγάλων ξένων funds να κλείνουν ραντεβού επί ελληνικού εδάφους, να συναντώνται με τραπεζίτες και να διερευνούν τις προθέσεις επιχειρηματιών, με έναν και μοναδικό σκοπό:

Να εξαγοράσουν πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σε ελληνικές εταιρίες, οι οποίες έχουν αξιόλογο θεμελιώδη μεγέθη, αλλά παράλληλα έχουν και μεγάλες βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και έλλειψη ρευστότητας, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα.

Τις τελευταίες μέρες γίνεται μια κανονική «παρέλαση» των λεγομένωνdistress funds από την Αθήνα, που φτάνουν, κυριολεκτικά, κατά κύματα. Μόλις προ ημερών, βρέθηκαν στη ελληνική πρωτεύουσα, γι αυτόν τον σκοπό, οι εκπρόσωποι 12 funds, αυτού του είδους, οι οποίοι είχαν σειρά επαφών με στελέχη μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Στην ουσία, αυτό το οποίο επιδιώκουν να κάνουν είναι να αγοράσουν τα δάνεια επιχειρήσεων που τους ενδιαφέρουν από τις τράπεζες που τα έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.

Προς το παρόν, από την πλευρά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καταβάλλονται προσπάθειες αντίστασης, ωστόσο, ήδη τα πρώτα ρήγματα σε αυτή τη γραμμή έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους.

Για παράδειγμα, μεγάλη χαρτοβιομηχανία από το Βόρεια Ελλάδα υπέγραψε προσύμφωνο πώλησης σε «κεφάλαια της κρίσης», όπως λέγονται χαρακτηριστικά τα funds αυτού του είδους, ενώ το παράδειγμα της ετοιμάζονται να ακολουθήσουν σύντομα κι άλλα γνωστά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν.

Υπ αυτές τις συνθήκες, η συγκεκριμένη εξέλιξη φαντάζει για τους περισσότερους ως μονόδρομος και κάπως έτσι τον αντιμετωπίζουν, καθώς περιθώρια για την άντληση ρευστότητας από τρίτες πηγές, δεν υπάρχουν.