Ξεκίνησε η διαβούλευση με τη “σφραγίδα” της Κομισιόν για το άνοιγμα της ελληνικής ενεργειακής αγοράς – Στο “τραπέζι” η παραχώρηση 4 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ – Τα άλλα ανοιχτά ζητήματα.
Οι δύο μονάδες του Aμυνταίου (συνολικής ισχύος 600MW, από 300MW έκαστη), μία της Mεγαλόπολης (300MW) και η Mελίτη στη Φλώρινα (330MW) που αποτελεί την πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔEH, θα διατεθούν προς πώληση σε ιδιώτες. Δηλαδή, αν λάβουμε υπόψη ότι το “λιγνιτικό δυναμικό” της ΔΕΗ ξεπερνά τα 5.200ΜW, σε διαδικασία πώλησης μπαίνει περίπου το 25% της παραγωγικής ισχύος της ΔΕΗ με καύσιμο λιγνίτες.
Αυτές οι μονάδες φέρονται να περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ αλλά και στη διαβούλευση που ξεκίνησε η Κομισιόν, απευθυνόμενη σε ενδιαφερόμενους επενδυτές στην Ελλάδα και άλλες χώρες της E.E. Πρόκειται για τη διαβούλευση σχετικά με το άνοιγμα της ελληνικής ενεργειακής αγοράς όπου περιλαμβάνεται ο κατάλογος με τις μονάδες που τίθενται προς πώληση. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην Κομισιόν.
Επίσης, η λίστα φέρεται να περιλαμβάνει επίσης τις μονάδες Ι και II της Kαρδιάς που θα διατεθούν με ένα καθεστώς ενοικίασης. Επιπρόσθετα ανοιχτό είναι το θέμα της ανταλλαγή λιγνιτικής ενέργειας (swap), καθώς και η εκμίσθωση του ορυχείο της Βεύης.
Το υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προτίθεται να διαθέσει και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ σε ιδιώτες για να απελευθερωθεί η αγορά, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει το σχέδιο για την πώληση της λεγόμενης “μικρής ΔΕΗ”, μίας εταιρείας, κατ’ αρχήν θυγατρικής της ΔΕΗ, στην οποία θα περάσουν μονάδες που θα αντιπροσωπεύουν όλο το μείγμα παραγωγής της επιχείρησης.
Tο αρχικό ενδιαφέρον ευρωπαϊκών αλλά και εγχώριων ενεργειακών ομίλων για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔEH θεωρείται δεδομένο. Tο κατά πόσο θα διατηρηθεί και θα εκφραστεί επισήμως συνδέεται με μια σειρά παράγοντες όπως, η τιμή διάθεσης, η διασφάλιση της μακροχρόνιας τροφοδοσίας των μονάδων με καύσιμο, τα εργασιακά ζητήματα κ.λπ.