>Πως βλέπουν «οι έξω» τον κ. Λουκά Παπαδήμο

>

Στη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έως το 2010, ο Λουκάς Παπαδήμος θεωρούταν από πολλούς αναλυτές ως η κινητήρια δύναμη του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος και μάλιστα με μεγάλη διεθνή εκτίμηση για τις ειδικές οικονομικές του γνώσεις.

Ωστόσο, ο 64χρονος οικονομολόγος είναι περισσότερο χειριστής καταστάσεων από το παρασκήνιο, σημειώνει σε σημερινό του τηλεγράφημα το Γαλλικό Πρακτορείο Τύπου (AFP).

Παρά το γεγονός ότι για αρκετά χρόνια καθόταν στο πλευρό του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στις συνεντεύξεις τύπου, ο κ. Παπαδήμος σχεδόν ποτέ δεν παρενέβη και άφηνε όλα τα ερωτήματα για το «αφεντικό».

Μάλλον είναι αυτό το ήσυχο προφίλ που πολλοί θεωρούν ως το τέλειο χαρακτηριστικό που θα βοηθήσει στο να μπει τέρμα στην πολύμηνη πολιτική αναταραχή και να οδηγήσει την Ελλάδα σε νέες εκλογές, διατηρώντας ταυτόχρονα ζωντανή την κρίσιμη διαδικασία της Ευρώπης για τη διάσωση της χώρας.

Όπως σημειώνει η έγκριτη εφημερίδα Καθημερινή, αναφέρει το AFP, υπάρχουν πολλές ελπίδες στο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου για τη διάσωση της χώρας από τον γκρεμό.

«Εάν δεν δεχτεί αυτόν το ρόλο ο κ. Παπαδήμος, δεν ξέρουμε ποιος άλλος θα μπορούσε να αναλάβει», έγραψε η εφημερίδα.

Ο κ. Παπαδήμος είναι ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής διάστασης της Ελλάδας και ήταν ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε τη μετάβαση από τη δραχμή στο ευρώ, ενώ και στα ακαδημαϊκά βιβλία του εστιάζει έντονα στις θεωρίες στις οποίες στηρίζεται η νομισματική ένωση της Ευρώπης.

Ωστόσο, πρόσφατα ήταν της γνώμης, με άρθρο του στο «Βήμα», ότι θα υπάρξουν σοβαροί κίνδυνοι εάν υποχρεωθούν οι τράπεζες να αναλάβουν μεγάλες ζημίες από ελληνικά ομόλογα.

«Τα πιθανά οικονομικά οφέλη μιας αναδιάρθρωσης χρέους θα είναι πολύ μικρότερα από ότι προβλέπουν συχνά ορισμένοι, και η διαδικασία εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη», αναφέρει στο πρόσφατο άρθρο του ο κ. Παπαδήμος.

Τελικά, οι τράπεζες δέχθηκαν να παραγράψουν το 50% των τοποθετήσεών τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, μειώνοντας κατά περίπου ένα-τρίτο (περίπου 100 δισ. ευρώ) το ελληνικό δημόσιο χρέους, που φτάνει σήμερα περί τα 350 δισ. ευρώ.

Εκτός από τη διεθνή του φήμη, ο κ. Παπαδήμος είναι πρόσωπο ιδιαίτερα σεβαστό στην Ελλάδα, έχοντας διατελέσει διοικητής της (κεντρικής) Τράπεζας της Ελλάδας (επί κυβέρνησης Σημίτη), είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και πρόσφατα ήταν οικονομικός σύμβουλός του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Μετά από την έξοδό τους από την ΕΚΤ, ο Έλληνας οικονομολόγος διέσχισε τον Ατλαντικό και δέχθηκε τη θέση που του είχε προσφερθεί στο διάσημο αμερικάνικό πανεπιστήμιο Harvard University.

Πάντως, παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής εάν θα θελήσει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού, έχοντας ήδη απορρίψει την προσφορά του Γ. Παπανδρέου τον Ιούνιο, για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.