Πως η ΜΕΤΚΑ “κέρδισε” τους Άραβες

Η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και μεταξύ άλλων έχει παγώσει τα σχέδια για την κατασκευή νέων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αντίθετα, σε άλλες περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή, το ενδιαφέρον για νέα έργα παραμένει ισχυρό με αποτέλεσμα εταιρείες όμως η ΜΕΤΚΑ να στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς τα εκεί.

Σε αυτές τις αγορές πάντως η ΜΕΤΚΑ το τελευταίο διάστημα έχει αποκτήσει έναν επιπλέον «σύμμαχο» κάθε φορά που διεκδικεί ένα έργο, που δεν είναι άλλος από την «προίκα» των έργων που υλοποιεί στη Συρία. Όπως αναφέρθηκε χθες στη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων στους αναλυτές, η ελληνική κατασκευαστική κατάφερε να φέρει σε πέρας την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου, που βρίσκεται έξω από τη Δαμασκό και η τελευταία φάση των έργων πραγματοποιήθηκε ενώ η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση εμφυλίου. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοίκησης η πρώτη μονάδα βρίσκεται λίγες εβδομάδες πριν την ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας, ενώ τις τελευταίες ημέρες αποφασίστηκε να σταματήσουν οι εργασίες και να αποχωρήσει για λόγους ασφαλείας το προσωπικό. Ωστόσο εξετάζονται πρόσθετα μέτρα ασφαλείας –όπως η δημιουργία εντός του εργοταξίου καταυλισμού για το προσωπικό– προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου τα έργα. Σε κάθε περίπτωση οι προμήθειες υλικού έχουν ολοκληρωθεί και απαιτούνται εργασίες 3-4 εβδομάδων, προκειμένου το έργο να είναι έτοιμο να μπει σε λειτουργία.

Χθες πάντως αποκαλύφθηκε και μια άλλη άγνωστη πτυχή του project της Συρίας, που έχει βοηθήσει την ελληνική κατασκευαστική να «χτίσει» τη φήμη της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, στη σύμβαση των έργων υπήρχαν ρήτρες ανωτέρας βίας, που επέτρεπαν στη ΜΕΤΚΑ να αποχωρήσει. «Θα μπορούσαμε να τις έχουμε θέσει σε εφαρμογή, ωστόσο επιλέξαμε να μην το κάνουμε. Είναι απόφασή μας να κάνουμε χρήση αυτών των όρων μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη λύση. Η στάση μας αυτή έχει εκτιμηθεί όχι μόνο στη Συρία αλλά συνολικά στη Μέση Ανατολή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Μυτιληναίος.

Ήδη η εταιρεία διεκδικεί ένα έργο στο Λίβανο που αφορά σε αναβάθμιση και επισκευή υφιστάμενης μονάδας. Πελάτης είναι το υπουργείο ενέργειας του Λιβάνου και στο διαγωνισμό κατατέθηκε μία πρόσφορά από τη ΜΕΤΚΑ καθώς οι όροι του ήταν εξαιρετικά απαιτητικοί. Ένα ακόμη έργο διεκδικείται στην Αλγερία, όπου η ΜΕΤΚΑ δίνει ιδιαίτερη έμβαση και μάλιστα όπως αποκάλυψε ο κ. Μυτιληναίος η ελληνική εταιρεία ανοίγει γραφείο. Έργα συζητούνται, επίσης στην Τουρκία και το Ιράκ ενώ με ενδιαφέρον παρακολουθείται και η αγορά της Λιβύης η οποία ανοίγει.