Πόσο θα αντέξει η Ισπανία;

Με ανησυχία παρακολουθούν στις Βρυξέλλες όσα διαδραματίζονται στην Ισπανία. Ωστόσο για μια ακόμη φορά οι ευρωπαίοι εμφανίζονται ανίκανοι να αντιδράσουν. Οικονομολόγοι και αναλυτές εκτιμούν πως η Μαδρίτη σύντομα θα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης.

Τα προβλήματα σωρεύονται με βάση το κόστος δανεισμού για την ιβηρική οικονομία, με το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων να πλησιάζει την Τρίτη το 6,5%. Το επίπεδο ρεκόρ στο οποίο έχουν διαμορφωθεί οι αποδόσεις (και κατά συνέπεια τα επιτόκια) των ομολόγων που εκδίδει η Ισπανία έχουν κλείσει την πρόσβασή της στις χρηματοοικονομικές αγορές, επιβεβαίωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστομπάλ Μοντόρο. “Αυτό το οποίο καταδεικνύει η επιτοκιακή ψαλίδα (spread) είναι ότι η πόρτα των αγορών δεν είναι ανοικτή για την Ισπανία”, δήλωσε ο Μοντόρο στη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης στο σταθμό “Onda Cero” δύο ημέρες πριν από σημαντική έκδοση δεκαετών ομολόγων ύψους δύο δισεκ. ευρώ, για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων υποχρεώσεών της. “Αυτή η επιτοκιακή ψαλίδα δείχνει ότι ως χώρα έχουμε πρόβλημα πρόσβασης, επί του παρόντος, στις αγορές για την αναχρηματοδότηση του χρέους μας”, είπε ο κ. Μοντόρο.

Η Ισπανία “δεν είναι τεχνικά δυνατόν να γίνει αντικείμενο προγράμματος διάσωσης”, διαβεβαίωσε ο Μοντόρο, αναφερόμενος στο μέγεθος της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. “Η Ισπανία δεν έχει ανάγκη αυτό (μία διάσωση), έχει ανάγκη από περισσότερη Ευρώπη, από μηχανισμούς που θα επιτρέπουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”. Μετά την απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Bankia ύψους 23,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών της ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές φοβούνται όιτι η χώρα δεν θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της και ότι θα χρειασθεί οικονομική βοήθεια. Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί “μεταξύ άλλων και διότι η Ισπανία δεν είναι τεχνικά δυνατόν να αποτελέσει αντικείμενο διάσωσης”, δήλωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού.

Η Μαδρίτη ζητεί το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, ο μελλοντικός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), να μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί άμεσα τις ισπανικές τράπεζες. Για να δει την ευόδωση αυτού του σχεδίου, η Ισπανία είναι έτοιμη ακόμη και να παραχωρήσει μέρος «της κυριαρχίας της, κυρίως στον τραπεζικό τομέα», όπως είχε πει το Σάββατο ο Ραχόι όταν ζήτησε τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής δημοσιονομικής αρχής» που θα ασκεί «έναν κεντρικό έλεγχο των οικονομικών». Το «πιο άμεσο» πρόβλημα της χώρας είναι «το πρόβλημα της χρηματοδότησης, της ρευστότητας και της συγκράτησης του δημόσιου χρέους», παραδέχθηκε σήμερα ο Ραχόι.

Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να προσπαθεί να πείσει τους Ισπανούς να αντλήσουν έκτακτη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF).