Πώς θα ξεπαγώσουν οι τριετίες – Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικότητας – Ποιοι εργαζόμενοι βγαίνουν κερδισμένοι (Παραδείγματα)

«Κάνουμε ένα μεγάλο πρώτο βήμα για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα» τόνισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας για το «ξεπάγωμα» των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012 και την επαναφροά τους εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 87ης ΔΕΘ.

«Η επαναφορά των τριετιών αφορά όλους τους εργαζόμενους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Η προσμέτρηση ανοίγει από 1/1/24 και αφορά όλων των ειδών τις προσαυξήσεις της προϋπηρεσίας, δηλαδή 3ετιες στον κατώτατο, 5ετιες ή άλλες κλίμακες που ορίζονται σε ενεργές συλλογικές συμβάσεις.» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναφορικά με την αναδρομικότητα, ο ίδιος δήλωσε ότι: «Ουδέποτε μια αναστολή δημιούργησε θέματα αναδρομικότητας. Ο λόγος που μπορούμε και δίνουμε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους ή στους συνταξιούχους και ο λόγος που προχωράμε στο ξεπάγωμα των τριετιών είναι γιατί η οικονομία μας μπήκε σε τάξη και οι επενδύσεις πάνε από ρεκόρ σε ρεκόρ. Θα ήταν ανοησία εάν τινάζαμε τα πάντα στον αέρα».

Η ρύθμιση θα νομοθετηθεί άμεσα και θα ψηφιστεί στο τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση στέλνει σήμα ότι η προεκλογική της δέσμευση για αυξήσεις μισθών είναι πραγματική πολιτική βούληση.

Τι θα ισχύσει με την επαναφορά των τριετιών

Εξηγώντας τι αλλάζει η ΓΓ του υπ. Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, είπε ότι «αυτοί που είχαν προσληφθεί πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 είχαν τρέξει ένα μέρος ή ολοκληρωμένα ίσως την προυπηρεσία σε έναν εργοδότη. Αυτή έρχεται και ξεπαγώνει και έρχεται να τρέξει ο χρόνος από την 1η Ιανουαρίου 2024»

«Αν είχαμε εργαζόμενο που είχε προσληφθεί πριν τις 14/2/2012 και είχε συμπληρωμένες για παράδειγμα 2,5 τριετίες, σημαίνει ότι θα έρθει στο σήμερα και θα ξεκινά να συμπληρώσει τον χρόνο που του υπολείπεται από την 1η Ιανουαρίου 2024. Άρα έρχεται και τακτοποιείται χωρίς ενδιάμεσο υπολογισμό από 13/2/2012 έως 31/12/2023 έρχεται και τακτοποιείται ο ομαλός χρόνος προυπηρεσίας».

«Για όσους είχαν προσληφθεί μετά τις 14/2/2012 έρχονται πλέον και θα το χτίσουν για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου 2024. Όταν πάγωσε αυτή η διαδικασία υπήρξαν ερωτήματα για την έννομη συνέπεια: Από εκεί που το επίδομα ωριμάνσεων εκεί που ήταν υποχρεωτικά, να γίνουν μια οικεία παροχή του εργοδότη εφόσον και αν το ήθελε. Άρα ο χρόνος από τη μια δεν έτρεχε, υπήρξαν όμως και αρκετοί εργοδότες που έδιναν αυτό το συγκεκριμένο επίδομα είτε γιατί το ήθελαν δια των ατομικών συμβάσεων είτε γιατί το είχαν συμφωνήσει σε συλλογικές συμβάσεις».

«Η επαναφορά σημαίνει ότι υποχρεώνεται ο εργοδότης να το καταβάλλει το συγκεκριμένο επίδομα. Η υποχρέωση του εργοδότη έρχεται εμπροσθοβαρώς για τους νεοπροσληθφέντες μετά την 14η Φεβρουαρίου του 2012».

Υπενθυμίζεται ότι, με την ΠΥΣ 6/2012, είχαν ανασταλεί, άρα, δεν «έτρεχαν» και δεν υπήρχε υποχρέωση καταβολής, μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω του 10%.

Όμως, από την 1η/1/2024, όσοι εισήλθαν στην αγορά εργασίας, μετά τις 14/2/2012 (που πάγωσαν οι τριετίες), θα αρχίσουν να χτίζουν το δικαίωμα επιδόματος για πρώτη φορά.

Πώς θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες – Το πλαίσιο της επαναφοράς-1

Πώς θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες – Το πλαίσιο της επαναφοράς-2

Πώς θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες – Το πλαίσιο της επαναφοράς-3

Πώς θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες – Το πλαίσιο της επαναφοράς-4